Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © Joeri Wisse

Kerk Kruiningen buigt niet voor corrigerende tik

KRUININGEN - Bijzonder. Zo omschrijft advocaat Arjan Klaassen de situatie binnen de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Het is een understatement. Héél reformatorisch Nederland kijkt mee naar wat er gebeurt in Zeeland, waar het wereldlijk recht zich over het kerkelijk recht uitsprak.

De kerkorde is verkeerd toegepast, oordeelde de rechter dinsdag. De tuchtmaatregelen die de kerkenraad (onder leiding van dominee Gerrit Bredeweg) uienhandelaar Henk Jansen oplegde omdat hij overspel zou hebben gepleegd met zijn nicht, moeten onmiddellijk worden ingetrokken. Maar daarmee is het laatste woord niet gesproken, waarschuwt advocaat Peter den Boef van de kerkenraad.

Peter den Boef is gespecialiseerd in kerkrecht. “Er is hier ingegrepen op een manier die niet terecht was”, zegt hij. Op 17 mei wordt in een classisvergadering over de zaak gesproken. In afwachting daarvan had de rechter zich nooit al mogen uitspreken over het conflict, vindt de advocaat. “Het oordeel van de rechter is te kort door de bocht”, zegt Den Boef een dag na de uitspraak. “Ik adviseer de kerkenraad van Kruiningen om in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof. Laat een hogere rechter zijn mening maar geven over dit vonnis. Dit is een onevenredig zware inperking van de kerkordelijke regels.”

Grote spanningen

Advocaat Arjan Klaassen, die Henk Jansen verdedigt, meent dat er in de kerkgemeente méér speelt dan het vermeende misbruik, waar nog altijd geen feitelijk onderzoek naar heeft plaatsgevonden.  “Ik heb begrepen dat veel leden van die gemeente er nu al voor kiezen naar een andere gemeente te gaan op zondag. De gemeente staat onder druk en verliest leden. Er zijn grote spanningen. 

In december zijn ook twee ouderlingen al opgestapt omdat ze zich niet konden verenigen met het beleid dat de kerkenraad tegen Jansen voert. Jansen heeft zijn hoofd boven het maaiveld uitgestoken in een omgeving waarin dit niet vanzelfsprekend is en grote gevolgen kan hebben. Toch heeft hij het gedaan, om de gemeenschap een dienst te bewijzen. Heel dapper, maar dit kost hem veel – en dan heb ik het niet over geld. Jammer dat dit nodig was, maar goed dat er een wereldlijke rechter is die corrigerend kan optreden als de kerkorde niet goed wordt toegepast.

Meer in de PZC van donderdag.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement