Volledig scherm
© ThinkStock

Familie Jansen liet onderzoek doen in kerkrel Kruiningen

KRUININGEN - De familie Jansen schakelde in februari Recherchebureau Zeeland in om 'feitenonderzoek' te doen naar het conflict tussen oud-diaken en kerkenraadslid Henk Jansen en dominee Gerrit Bredeweg.

Voormalig politieinspecteur Hans Radojewski, eigenaar van het bureau, noemt zijn onderzoek 'kerkrechtelijk': het staat los van de rechtszaak die Jansen later aanspande vanwege de tuchtmaatregelen die de kerkenraad hem oplegde. Jansen kreeg in die zaak grotendeels gelijk. 

,,Het doel van mijn onderzoek was om de geruchtenstroom in te dammen. Ze wilden dat een onafhankelijk persoon de onderste steen boven haalde”, legt Radojewski uit. Piet Jansen (broer van Henk), die de woordvoering doet namens de familie, licht toe: ,,Niemand in de familie twijfelt aan Henk, maar dingen moesten bewezen worden. Daarom hebben we het recherchebureau gevraagd zaken voor ons uit te zoeken. Een recherchebureau is geregistreerd en moet een vergunning van het ministerie hebben. Zo wilden we de onpartijdigheid waarborgen.”

Radojewski heeft een kleine twintig mensen uit verschillende kerkgemeenten geïnterviewd over het conflict. Hij heeft Bredeweg en de kerkenraad ingelicht over zijn werkzaamheden. ,,Maar niemand uit het kamp Bredeweg heeft zich gemeld om mee te werken”, zegt hij.

Speculaties

Tal van speculaties gaan rond over de vondst van de apparatuur onder de auto van dominee Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Het zou het werk zijn van een privédetective, zeggen sommigen. Hans Radojewski van Recherchebureau Zeeland vindt dat hoogst onwaarschijnlijk. ,,Zoiets mág helemaal niet. Met zulke suggesties wordt de branche beschadigd.” 

De familie Jansen en het recherchebureau willen niet ingaan op de uitkomsten van het onderzoek. De resultaten zijn wel gedeeld met de classis waar de Gereformeerde Gemeente onderdeel van is. ,,Die heeft het rapport afgewezen als bewijsgrond”, zegt Piet Jansen. ,,Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ogen open zijn gegaan.” Een commissie van de regionale kerken doet op dit moment zelf een onderzoek naar het conflict. 

De advocaat van dominee Bredeweg was donderdagavond niet bereikbaar voor een reactie op het onderzoek van het recherchebureau. 

Lees meer over de kwestie in ons dossier 'Kerkruzie Kruinigen'. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement