Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © Joeri Wisse

Familie Jansen: 'Kerkscheuring in Kruiningen is een feit'

KRUININGEN - De scheuring van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is onvermijdelijk. Dat stelt Piet Jansen, woordvoerder van zijn broer Henk Jansen, in reactie op het opstappen van dominee Gerrit Bredeweg.

Volgens Piet Jansen begint Bredeweg een nieuwe kerk in Kruiningen en zal de Gereformeerde Gemeente in afgeslankte vorm verder gaan. Bredeweg, noch de ouderling die volgens Jansen met hem mee zou gaan, kan of wil het nieuws  maandagavond bevestigen. 

Bredeweg begint zondag met kerkdiensten in Ons Dorpshuis in Kruiningen.  ,,Aangezien de Heere mij geplaatst heeft in Kruiningen zal ik wel als predikant blijven voorgaan in Kruiningen", schrijft Bredeweg.

Het is nog maar ruim een jaar geleden dat het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen ingrijpend werd verbouwd. Daarbij werd het aantal zitplaatsen uitgebreid van 750 naar 1150.

Henk Jansen heeft dan weliswaar 'gewonnen', maar volgens Piet Jansen heerst allesbehalve een overwinningsgevoel. ,,De schade is te groot om hier blij mee te kunnen zijn. Al met al is dit een hele trieste historie."

Afgeslankte vorm

Jansen stelt dat de meerderheid van de kerkenraad, zich wel onderwerpt aan het oordeel van de classis.  ,,Ik verwacht dat het bestuur van de gemeente nu tijdelijk overgaat naar de classis. Daarna zal de nieuwe kerkenraad gevormd worden en de gemeente in afgeslankte vorm verder gaan."

De nieuwe kerk van Bredeweg zou een zogenaamde 'vrije gemeente' worden, niet gebonden aan één van de bestaande landelijke kerkgenootschappen. Jansen stelt dat Bredeweg de kerkenraadsleden die zich niet onderwerpen aan het oordeel  van de classis heeft 'geïndoctrineerd'. 

De in Canada woonachtige broer van Jansen onderstreept nog eens dat Bredeweg  in mei 'niet voor niets is teruggefloten door de rechter'.  De familie voelt zich nu ook door de uitspraak van de classis gesterkt. ,,Voor de hele familie, maar vooral voor mijn broer Henk was dit een loodzware periode. Dit is een doorbraak, maar daarmee is de zaak nog niet afgerond."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement