Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © PZC

Conflict binnen kerk in Kruiningen leidt tot extra surveillances door de politie

KRUININGEN - Het conflict tussen dominee Gerrit Bredeweg en voormalig diaken en kerkenraadslid Henk Jansen splijt de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen in twee kampen. Er heeft zelfs een handgemeen tussen enkele leden plaatsgevonden. 

De emoties zijn zo hoog opgelopen dat de politie het nodig vond om afgelopen zondag rondom de diensten extra te surveilleren bij het kerkgebouw aan de Hansweertsestraatweg.

De heibel begon toen Jansen eind vorig jaar kritiek uitte op de werkwijze van dominee Bredeweg. Hij sprak de predikant daarop aan, maar het gesprek liep behoorlijk uit de hand. Uiteindelijk koos Jansen eieren voor zijn geld door uit de kerkenraad te stappen. 

'Overspel met nicht'

Een dag later kreeg hij plots te horen dat hij overspel zou hebben gepleegd met zijn nicht. Dat zou hij in 2014 zelf hebben bekend in een gesprek met de predikant en enkele ouderlingen. Jansen ontkent dit ten stelligste en ook volgens de nicht is er geen sprake geweest van seksueel contact.

Desondanks werd de voormalige diaken voor drie maanden de toegang tot het Heilig Avondmaal ontzegd. Ook kreeg hij stille censuur opgelegd, een zware tuchtmaatregel. Jansen stapte met succes naar de rechter in Middelburg. Die veegde de vloer aan met de handelwijze van de kerkgemeente. Alle tuchtmaatregelen moesten worden teruggedraaid.

poll

De Gereformeerde Gemeente in Kruiningen moet zich diep schamen

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
3797 stemmen

Vechtpartij 

De kerk legde zich hierbij neer door af te zien van hoger beroep, maar daarmee is de rust in het geheel niet weergekeerd. Twee bronnen laten deze krant onafhankelijk van elkaar weten dat er diepe verdeeldheid bestaat onder de leden. 

Een deel staat achter dominee Bredeweg, anderen nemen het op voor Jansen en zijn familie. Beide bronnen stellen dat er zaterdag zelfs een handgemeen is geweest, waarbij twee ‘aanhangers’ van de dominee een ander lid, dat aan de kant van Jansen staat, hebben geslagen.

'Gedoe'

Mede daardoor zou de politie afgelopen zondag een oogje in het zeil hebben gehouden rondom de kerkdiensten. Dat wordt bevestigd door woordvoerster Esther Boot. Volgens haar waren er meldingen gekomen die deden vermoeden dat er ‘gedoe’ zou kunnen ontstaan. 

,,Daarom hebben we extra surveillancerondes gemaakt. Gelukkig is het rustig gebleven.’’ Volgens Boot is er overigens geen aangifte gedaan van het geweldincident. Of agenten ook komende zondag weer een oogje in het zeil houden bij de kerk, is nog niet duidelijk. ,.Dat ligt eraan of we weer meldingen krijgen dat er iets mis zou kunnen gaan.’’

Verschillende leden van de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente waren de afgelopen dagen onbereikbaar of wilden geen reactie geven op de ontstane situatie.

Lees ook

- Kerkenraad Kruiningen ziet af van hoger beroep in zaak vermeend misbruik
Kerk Kruiningen buigt niet voor corrigerende tik
Kort geding tegen Gereformeerde Gemeente wegens 'valse beschuldiging'
Advocaat kerk Kruiningen: heimelijke zondes moeten binnen de kerk blijven

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement