Volledig scherm
© ANP

Zo werd er in uw buurt gestemd

interactieve kaartVLISSINGEN - De VVD werd bij de Tweede Kamerverkiezingen in elf van de dertien Zeeuwse gemeenten de grootste partij. Wie wat lokaler kijkt, ziet steeds meer verschillen tussen de diverse kernen, wijken en buurten.

De PZC verzamelde alle uitslagen van de 244 Zeeuwse stembureaus die woensdag waren geopend. Ze zijn te bekijken op onderstaande interactieve kaart.

De kleuren geven aan welke partij de grootste is geworden. Gebruik + en - om in- en uit te zoomen. Wie op het bolletje van een stembureaus klikt, ziet de complete uitslag per partij op die locatie.

Een greep uit de opvallendste uitkomsten.

VVD op zes van de tien stembureaus de grootste

Bij de verkiezingen van 2012 behaalde de VVD op 132 van de - toen nog - 255 Zeeuwse locaties de meeste stemmen. Dat is gegroeid naar 149 van de 244, ofwel ruim 60 procent. De PvdA domineerde vorige keer op 89 plaatsen, nu nergens meer. De SGP was favoriet op 38 bureaus (vorige keer 32) en het CDA op 17 bureaus (vorige keer 2).

PVV wint op 32 plaatsen

In 2012 haalde de PVV nergens in Zeeland de meeste stemmen, nu op 32 locaties. De grootste aanhang ging in gemeenschapscentrum De Kauter in Nieuw Namen stemmen  (27,4 procent). Ook in met name Sluiskil, Hansweert, Hoofdplaat, Clinge, Heikant, Eede en diverse wijken van Vlissingen, Oost-Souburg en Terneuzen haalde de partij van Geert Wilders veel stemmen.

SP doet het goed in Middelburg

Op vijf stembureaus domineerde de SP, waaronder vier in Middelburg: de Ontmoetingskerk, Het Getij, kerkgebouw De Hoeksteen en Rustenburg. Ook in wijkgebouw De Zwaan in Oost-Souburg zegevierde de SP.

PvdA verliest vooral op Walcheren

De PvdA zag overal de kiezers weglopen, maar nog het meest gebeurde dat in de buurt van wijkcentrum Het Palet in Vlissingen. In 2012 kreeg de partij daar 40 procent van de stemmen. Dat is afgenomen tot 7,5 procent. De PvdA hield, naar verhouding, nog de meeste supporters over in Overslag (10,9 procent) en Schoondijke (10,2 procent).

Partij voor de Dieren populair in Geersdijk

Het CDA bleek, procentueel, de meeste aanhang te hebben in Sint Kruis, Serooskerke (W) en Overslag. Bij zowel D66 als GroenLinks is dat in diverse wijken van Middelburg. De Partij voor de Dieren behaalde haar hoogste score in Geersdijk. Henk Krol deed het met 50Plus opvallend goed in Sint Jansteen. Denk kreeg in buurthuis De Kameleon in Terneuzen bijna 1 op de 10 kiezers achter zich. Thierry Baudet haalde met Forum voor Democratie zijn fraaiste Zeeuwse resultaat in Sirjansland.

Megascores voor SGP op diverse plaatsen

De SGP won traditioneel in diverse delen van Zeeland met grote overmacht. De topscore was deze keer in Oostdijk, waar de partij ruim 67 procent van de stemmen kreeg. Ook in Meliskerke (63,2 procent) domineerde de SGP.  De ChristenUnie oogstte de meeste Zeeuwse stemmen in dorpshuis De Arne in Arnemuiden (14,7 procent).

Drie keer 'too close to call' in Borsele

Opmerkelijk: op diverse stembureaus in de gemeente Borsele waren meerdere partijen de grootste. VVD en CDA eindigden ex aequo in Ovezande, VVD en SGP in Hoedekenskerke. In Ellewoutsdijk behaalden zelfs drie partijen evenveel stemmen: VVD, PVV en SP.

Recordscore voor VVD in Terneuzen

De prijs voor de meeste stemmen op één partij op één stembureau gaat naar de VVD in de brede school in de wijk Othene in Terneuzen: 676 stemmen.