Volledig scherm
© anp

Zeeuwen kunnen kiezen uit 885 kandidaten

VLISSINGEN - Over precies een maand zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De kandidatenlijsten zijn dinsdag definitief vastgesteld, zodat nu zeker is hoe het stembiljet er op 15 maart uitziet.

In Zeeland doen 24 van de 28 partijen mee. Zij hebben 885 kandidaten aangedragen. Dat zijn er 48 meer dan bij de vorige Kamerverkiezingen (2012), maar toen waren er ook vier partijen minder. VVD en PvdA hebben, met 80 kandidaten, de langste lijsten. Die van de Ondernemerspartij van Hero Brinkman is het kortst (11 mensen).

Alleen in Zeeland

Veertien partijen hebben kandidaten die, volgens de lijst, in Zeeland wonen. De PvdA heeft de meeste kandidaten uit de provincie: 8. Daarvan staan er 5 alleen in Zeeland op de lijst. CDA heeft 6 mensen die hier wonen, onder wie 5 regionale kandidaten. Alleen Joba van den Berg-Jansen dingt landelijk mee.

Mede dankzij de in totaal 12 regionale kandidaten hebben Zeeuwen een aandeel van 3,7 procent op het stembiljet. Dat is meer dan Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Zeeland telt 2,3 procent van het aantal stemgerechtigden.

Landelijk wonen de meeste kandidaten in Noord- en Zuid-Holland. Vooral Noord-Holland heeft een naar verhouding grote inbreng. 104 van de 885 potentiële Kamerleden wonen in Amsterdam. Elf kandidaten hebben een woonplaats buiten Nederland.

André Bosman

Afgaand op de peilingen zou er hooguit één Zeeuw in de Kamer (terug) kunnen komen: André Bosman. Hij staat 24e bij de VVD. Op basis van de huidige prognoses zou hij het net kunnen redden.

Andere Zeeuwen die enigszins in de buurt van een verkiesbare plaats staan, zijn Joba van den Berg (CDA) en de tegenwoordig weer in Tholen wonende Niels van den Berge (GroenLinks).

Onder de 32 Zeeuwse kandidaten zijn 14 vrouwen, ofwel 44 procent. Geen enkele provincie kent een groter aandeel vrouwen. Utrecht komt nog het dichtst in de buurt, met 41 procent. Noord-Brabant doet het op dit punt het slechtst (25 procent).

De hoge score voor Zeeland is geen toeval. Bij de verkiezingen van 2012 was 42 procent vrouw.

De Zeeuwse kandidaten:

Volledig scherm
De Zeeuwse kandidaten voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. © Redactie PZC