Volledig scherm
Sybrand Buma © PZC

TERUGKIJKEN: Interview Sybrand Buma (CDA): 'Rijk moet helpen met Thermphos'

verkiezingenVLISSINGEN - Lijsttrekker Sybrand Buma van het CDA is vrijdag over Zeeuwse kwesties ondervraagd door PZC-verslaggever Ernst Jan Rozendaal en Ferdinand Koppejan van Omroep Zeeland. 

De verslaggevers vroegen hem waarom er in het partijprogramma niets terug te vinden is van het voor Zeeland zo belangrijke Rapport Balkenende - immers ook een CDA'er. Volgens Buma was daar een heldere verklaring voor. "We hadden daar eerder al 'ja' tegen gezegd. Wij willen die 25 miljoen euro die Balkenende adviseert uit te trekken voor Zeeland, beschikbaar stellen."

Thermphos

De moeizame sanering van fosforfabriek Thermphos is een kwestie waar Zeeland niet in zijn eentje mee zou moeten worstelen, meent Buma. "Ik zie een blok aan het been. Dat houdt Zeeland niet vol. De provincie en het Rijk moeten dit samen oppakken."

Maar waar die handreiking er wel is voor Thermphos, ontbreekt die voor het probleem rond de kerncentrale. "De kerncentrale is óók een gezamenlijk vraagstuk", zegt Buma. "Maar het gaat te snel om nu hier te zeggen: het Rijk neemt het wel over."

Tol

Op eerder genomen besluiten zoals het ontpolderen van de Hedwigepolder en het innen van tol voor de Westerscheldetunnel, wil Buma niet terugkomen. "Het is niet realistisch om te zeggen dat we het besluit over de Hedwigepolder gaan overdoen. Hoezeer we ook tegen de ontpoldering waren, het besluit is genomen. Wel moeten we daar lessen uit trekken." Ook het afschaffen van de tol is volgens Buma een gepasseerd station: "Als je stopt met de tolheffing, kost je dat 500 miljoen euro. Die moet je maar zien te vinden. Dat is een megabedrag. Het vinden van 25 miljoen voor het rapport Balkenende blijkt al lastig."

Heeft u een – liefst op Zeeland toegespitste - vraag voor één van de lijsttrekkers? Mail die dan naar e.rozendaal@pzc.nl en/of fkoppejan@omroepzeeland.nl. Tijdens het interview zal een aantal publieksvragen worden meegenomen.

Het verdere interviewprogramma ziet er als volgt uit:

Maandag 6 maart - 13.00 uur: Emile Roemer (SP)

Maandag 6 maart - 17.00 uur: Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Dinsdag 7 maart - 10.30 uur: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

Woensdag 8 maart - 9.30 uur: Alexander Pechtold (D66)

Woensdag 8 maart - 10.30 uur: Tunahan Kuzu (Denk)

Woensdag 8 maart - 12.00 uur: Henk Krol (50Plus)

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement