Volledig scherm
© ANP

Rutte verbreekt na zes jaar stilzwijgen op twitter voor reactie op Wilders

Mark Rutte heeft voor het eerst in bijna zes jaar een tweet verstuurd vanaf zijn persoonlijke twitteraccount. Hij deed dat vanochtend na het op televisie uitgezonden interview van PVV-leider Geert Wilders bij WNL op Zondag. ,,Nul procent, Geert. NUL procent. Het. Gaat. Niet. Gebeuren", stuurde de VVD-leider de wijde wereld in.

De premier, die doorgaans twittert (of voor zich laat twitteren) vanaf het account @MinPres dat bij zijn ambt hoort, verstuurde het bericht nu van zijn persoonlijke account. Het was zijn derde tweet sinds 2008 en de eerste in bijna zes jaar. Rutte reageert met het bericht op de uitspraken van Wilders in het televisie-interview.

De PVV-leider zei in het interview de politieke partijen die zijn partij nu al uitsluiten van eventuele samenwerking na de verkiezingen niet te geloven. ,,Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen mensen opzij'', liep Wilders vooruit op een triomf. ,,Dat zullen ze niet gaan doen."

,,Als de kiezer de PVV echt heel groot maakt – dertig of meer zetels – dan moeten ze wel”, aldus Wilders. Als politieke partijen de PVV dan uitsluiten, zijn zij volgens hem veroordeeld tot een coalitie van ‘vijf of zes partijen’. ,,Dat is zo instabiel, dat waardeert de kiezer ook niet.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart hebben verschillende partijen al aangegeven de PVV uit te sluiten bij de vorming van een eventuele coalitie. Rutte wilde daar aanvankelijk niet aan. Hij gaf eerder aan dat de kans heel klein was op regeren met de PVV, maar ook dat hij in principe geen partijen uitsluit. 

In het televisieprogramma Buitenhof ging hij in januari echter een stap verder door te melden dan de kans dat de VVD gaat regeren met de PVV nul is. Dat fragment twitterde Rutte vandaag opnieuw.

Wilders

Geert Wilders reageerde vandaag op zijn beurt via Twitter weer op de tweet van Rutte. 'De kiezers zijn de baas in dit land Mark. Voor HONDERD procent', berichtte de PVV-leider op het veelvuldig door hem gebruikte sociale medium

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.