Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP/Remko de Waal

Rechtse partijen afwezig bij lijsttrekkersdebat voor studenten

Bij het lijsttrekkersdebat voor studenten, dat vanmiddag wordt gehouden, komen alleen de lijsttrekkers van de linkerkant van het politieke spectrum opdagen. VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte kon niet, stelt het campagneteam van de VVD, die vervolgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra wilde afvaardigen. Maar de andere partijen – PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks – wilden alleen met andere lijsttrekkers in debat, zegt de organisatie.

Ook CDA-voorman Sybrand Buma heeft door een andere afspraak moeten afzeggen voor het debat dat maandagmiddag wordt gehouden op de TU Delft, in het bijzijn van 1000 studenten.

Het door de christendemocraten aangeboden alternatief, onderwijswoordvoerder Michel Rog, werd door de organisatie van De Student Kiest afgewezen. De PVV werd wel benaderd, maar daarmee kreeg de organisatie – drie studentenorganisaties plus hoger onderwijskoepels Vereniging Hogescholen en VSNU – geen contact.

Lijsttrekkersdebat
Voor VVD-fractieleider Zijlstra had de debatleiding nog wel een uitzondering willen maken, maar PvdA en D66 staken daar een stokje voor. ,,We debatteren met lijsttrekkers”, zegt een woordvoerder van de PvdA-campagne, die stelt dat die strategie is afgestemd met de andere partijen. Dat die lijsttrekkers afgelopen woensdag wél in debat gingen met Zijlstra tijdens het Noordelijke lijsttrekkersdebat, was ‘een foutje van de organisatie’, stelt hij. GroenLinks en de ChristenUnie laten echter weten geen bezwaren te hebben geuit tegen Zijlstra als vervanger van Rutte bij het studentendebat. D66 wilde net als de PvdA een lijsttrekkersdebat.

Volgens de campagnewoordvoerder van de sociaaldemocraten toont het wegblijven van Rutte aan dat hij deze onderwerpen niet belangrijk vindt. Een woordvoerder van de VVD werpt tegen dat Rutte ‘zoveel mogelijk probeert te doen’, maar dat hij als premier ook andere verplichtingen heeft. Dat neemt de irritatie bij de PvdA niet weg: ,,Mijn lijsttrekker (Asscher, red.) neemt als vicepremier minstens de helft van het werk van de premier over. En hij is er wel.''

Regionaal debat
Rutte heeft wel toegezegd in debat te gaan bij Omroep Brabant en L1 op 11 maart in Eindhoven, zo hebben de regionale omroepen vandaag aangekondigd. Daar zal de VVD-lijsttrekker de degens kruisen met Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Buma, Asscher en Emile Roemer (SP). PVV-lijsttrekker Geert Wilders is afgelopen weken niet ingegaan op een uitnodiging, aldus de omroepen. Het debat gaat onder andere over de economische ontwikkeling in het zuiden, het gebrek aan vertrouwen in de politiek en de aanpak van criminaliteit.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.