Volledig scherm
Verkiezingen © Caspar Huurdeman

PVV verliest twee zetels in peiling

De PVV is verder weggezakt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van Geert Wilders zou nu uitkomen op dertig zetels, twee minder dan in de peiling van vorige week. Het verschil met de VVD wordt daardoor kleiner. De PVV en de VVD schelen nu nog maar zes zetels. Twee maanden geleden was dat nog 13 zetels.

Na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten kreeg de PVV de wind in de rug, aldus De Hond, maar dat effect is weer weggeëbd. Het merendeel van de kiezers blijkt niets te moeten hebben van de maatregelen die Trump heeft genomen, en ook bij de PVV-kiezers is dat sentiment gestegen van 17 procent naar 25 procent. Ook is 16 procent van de PVV-kiezers niet te spreken over de gefotoshopte foto van D66-leider Pechtold die Wilders twitterde. Normaal steunt bijna 100 procent van de PVV-achterban Wilders.

Immigratiestop
De immigratiestop voor jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika, die werd bepleit door een VVD-Kamerlid, kan rekenen op bijval van stemmers op PVV, VVD en CDA. PvdA, GroenLinks en D66 zijn er juist sterk op tegen.

De aankondiging van premier Mark Rutte dat hij 2 miljard euro extra wil steken in verzorgingshuizen, kan alleen maar rekenen op flinke bijval van zijn eigen VVD-achterban. Andere kiezers vragen zich volgens De Hond af wat zo'n voorstel betekent gezien het beleid tot nu toe en zijn er dus niet positief over.

Een PvdA-pleidooi om werk weer zekerder te maken en flexibele arbeid terug te dringen, krijgt brede instemming, behalve van de VVD.