Volledig scherm
Jos van Ginneken in De Triangel. © Nicolai Peter

Misschien is het jeugdige naïviteit, maar ik ga vol passie voor een zetel

videoTERNEUZEN - Als een door de wol geverfd politicus, gooit Jos van Ginneken zich vol in de strijd voor een zetel in de Tweede Kamer. Met zijn 21 jaar is hij één van de jongste kandidaten van het land. Maandag trapte hij zijn verkiezingscampagne af en presenteerde een eigen video. Ook houdt hij een blog bij en is hij super-actief op Facebook. Meer dan menig zittend Kamerlid. Net alsof hij voor het CDA op de 2de in plaats van de 48ste plek staat. “Ik maak het bewust persoonlijk.”

Nee, zijn campagne gaat nog niet zover als die van republikein Will Conway in de Netflix-serie House of Cards. Die zet om de haverklap filmpjes van zichzelf, zijn vrouw Hannah en kinderen Charlie en Lilly op sociale media. Maar ook Van Ginneken schuwt het niet om zichzelf en zijn vriendin Amber in de schijnwerpers te zetten. Al is er natuurlijk één levensgroot verschil: Conway is presidentskandidaat en Van Ginneken een soort van regionale lijstduwer. “Ik hoor het vaak: je staat op plek 48, je maakt geen kans op een zetel in de Tweede Kamer”, reageert hij direct. “Nou, denk ik dan, ik neem mijn plek serieus.”

Trucje

Om regionaal meer stemmen te trekken, gebruikt het CDA in Zeeland een trucje. Op de laatste vijf plekken van de lijst staan Zeeuwen. In de hoop dat kiezers op een bekende en dus het CDA stemmen. De kans dat een van de Zeeuwse kandidaten met voorkeurstemmen in de Kamer komt, is uiterst nihil. Het kan Van Ginneken niets schelen. “Ik heb geen idee of het me gaat lukken om in de Kamer te komen. Misschien is het jeugdige naïviteit, maar ik ga er vol passie voor.”

Dat blijkt. In het korpsgebouw van het Terneuzense Leger des Heils trapte Van Ginneken maandag zijn campagne af. Geen willekeurige plek. Het Terneuzense raadslid werkt er al vanaf zijn vijftiende als vrijwilliger. Vrienden, familie, mensen van het Leger des Heils en de voedselbank in Terneuzen waren erbij. Zij zagen de première van zijn campagnevideo, opgenomen midden tussen de mensen waarvoor hij al jaren vrijwilligerswerk doet.

Persoonlijk

Hij maakt ermee zijn campagne opvallend persoonlijk. “Dat doe ik bewust. Als ik zelf stem, stem ik niet alleen op een verkiezingsprogramma, maar ook op een persoon. Ik raak pas van een politicus overtuigd als ik degene heb horen spreken. Ik doe dit niet om mezelf in de spotlight te zetten. Waar het me om gaat is dat het verhaal van die mensen gehoord wordt. Vergeten mensen voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat alles in hun leven op rolletjes verloopt.”

Lees vrijdag het hele verhaal in de PZC.