Volledig scherm
Ina van de Panne: ,,Sociale contacten en een luisterend oor zijn belangrijk in het kappersvak.'' © Dirk Jan Gjeltema

Kapster Ina van de Panne knipte vroeger al barbies

werken op schouwen-duivelandIna van de Panne-Wesdorp (46) uit Oosterland is kapster bij Kapsalon Adriaan in Nieuwerkerk. Ze is op haargebied een echte allrounder.

Het verlangen om kapster te worden moet altijd al latent aanwezig zijn geweest, maar dat besefte Ina van de Panne pas later toen ze zag dat ze als klein kind al haar poppen een knipbeurt had gegeven. Vooral de barbies waren flink door haar onder handen genomen. ,,Maar pas later bij het zien van bedrijfsvoorlichtingsfilms tijdens het examenjaar van de lhno kreeg ik echt een klik met het kappersvak. Eigenlijk hield ik niet zo van naar school gaan, maar die kappersopleiding in Rotterdam zijn de twee beste jaren van mijn schoolperiode geweest. Toen had ik het idee dat ik echt iets leerde dat er toe deed'', memoreert Ina. 

Zij werkte eerst in Middelharnis, maar nu alweer dertien jaar bij kapsalon Adriaan aan de Poststraat 22 in Nieuwerkerk. De naam van de salon geldt als eerbetoon aan wijlen de oom van de huidige eigenaresse Janet van As. Ina werkt hier samen met collega Esther Snoek in parttime dienstverband. Bij toerbeurt draait ze om de week ook een zaterdagdienst. Dat vindt ze geen enkel probleem, want dat hoort immers bij het vak. Zij doet haar werk altijd met plezier, maar in deze eindejaarperiode vindt ze het extra leuk. ,,De gezellige sfeer, de versiering in de zaak, de mensen die er extra mooi uit willen zien'', somt Ina op.

Ze geniet van de afwisseling in haar werk en vooral ook van het contact met de mensen, ,,Je bouwt met klanten een band op. Sociale contacten en een luisterend oor zijn heel belangrijk in dit beroep. Evenals een gastvrije ontvangst met koffie en thee.'' Zij constateert dat de meeste klanten zelf heel goed weten hoe ze hun kapsel willen dragen. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Natuurlijk wordt er soms advies gevraagd, maar de meesten weten echt zelf wel hoe ze het willen. ,,Kleine kinderen vinden het vaak heel spannend bij de kapper of ze zijn bang en schrikken vooral van die kleine kriebelhaartjes tijdens het knippen. Maar dan hebben we speelgoed en een goed gevulde snoeppot om ze af te leiden'', zegt Ina. Ze vindt het jammer dat de vraag naar een permanent aanzienlijk afneemt. Zelf vindt ze het nog steeds een fijne behandeling om uit te voeren. ,,Helaas geven steeds meer jonge vrouwen de voorkeur aan lang en steil haar'', constateert ze.

Volledig scherm
© Dirk Jan Gjeltema

Scheersalon

Modetrends manifesteren zich in Nieuwerkerk misschien wat minder snel dan in de Randstad. ,,Maar in Kapsalon Adriaan worden de hedendaagse ontwikkelingen goed gevolgd'', benadrukt Ina. Ze doelt op de scheersalon die hier ook is ingericht en waar volgens het oude ambacht van de barbier zowel baard als snor worden verzorgd. ,,Af en toe hebben we ook whisky by the barber-avonden. Dan kunnen de klanten terecht voor een speciale scheerbehandeling met tevens een whiskyproeverij.''

Ina houdt wat haar eigen kapsel betreft van een beetje experimenteren met kleuren, maar ze weet bij voorbaat dat ze toch altijd uitkomt bij warme herfsttinten: bruin/rood en koperkleurig. ,,Zwart en blond zijn niks voor mij, maar er zijn natuurlijk klanten genoeg die ik dat wel van harte kan aanbevelen.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement