Andriy Derzhavets in zijn winkel voor mobiele apparatuur en reparaties.
Volledig scherm
Andriy Derzhavets in zijn winkel voor mobiele apparatuur en reparaties. © Dirk Jan Gjeltema

Andriy Derzhavets uit Zierikzee begon met het repareren van telefoons als grap

ZIERIKZEE - Phone Repair Zeeland zat op het industrieterrein van Zierikzee. Nu is het aan het Kerkhof twee keer zo groot en wil de ambitieuze Andriy Derzhavets ermee uitgroeien naar een volledige elektronicawinkel: ,,Ik word gezien als levensredder."

Het zakendoen heeft Andriy Derzhavets (26), geboren op de Krim, waarschijnlijk van zijn opa geërfd. Die had in havenstad Sebastopol in Oekraïne een importbedrijf in televisies en radio's. Op zijn twaalfde jaar verhuisde Andriy met zijn moeder en zusje naar Scharendijke. Hij kwam terecht op basisschool Helchersee en bij voetbalclub ZSC'62, waar hij tot zijn 24e in het eerste elftal speelde. Na een paar jaar vertrokken ze naar Zierikzee, en begon Andriy op de middelbare school Pieter Zeeman met een zoektocht naar wat hij later echt wilde worden.

Bij de richting Metaal & Elektro leerde hij de kneepjes van zijn huidige vak, maar erna vloog hij alle kanten op: barkeeper bij De Zoom in Renesse, hij studeerde een paar jaar Marketing & Communicatie in Breda, werkte als controleur in de havens van Nederland en België, en kluste bij met het repareren van kapotte telefoons. Eerst in z'n eentje, maar met de overname van Phone Repair kwam Harut Marcarov erbij.

Vaste baan

,,Het begon als grap, naast onze banen en opleidingen", vertelt Andriy. ,,In juni 2017 zijn we van het industrieterrein naar het centrum van Zierikzee verhuisd, en een half jaar later maakten we de zaak twee keer zo groot. Begin dit jaar is Harut eruit gestapt. Ik heb mijn vaste baan opgezegd omdat het steeds beter ging lopen. Naast reparaties uitvoeren, verkopen we ook mobiele apparatuur en accessoires." Andriy Derzhavets weet waarom mensen bij hem langskomen. ,,Zeeuwen zijn gewend aan persoonlijk contact, willen hetzelfde gezicht zien en weten wat ze aan iemand hebben. Ze willen even kunnen binnenstappen, het liefst in de buurt. Wij zijn hier niet de goedkoopste, maar werken alleen met de beste producten. We weten dat wat we verkopen ook goed is."

Omdat tegenwoordig iedereen zijn hele hebben en houwen in zijn luxe telefoon propt, wordt Andriy soms gezien als levensredder. Wanneer hij een smartphone weer aan de praat krijgt, is de blijdschap niet van de lucht: ,,Mensen sturen een kaartje. Er is taart langsgebracht. Een fles gin-tonic viel ons ten deel. Mooi, al die dankbaarheid, maar het blijft voor mij natuurlijk gewoon werk."

En secuur werk is het. ,,Ik kan niet meer zoals in mijn Pinky's-tijd een drankje doen met gasten", lacht Andriy. In de werkplaats achterin de zaak is een ESD-veilige werkplaats aangelegd. Geaard dus, zodat er geen kortsluitingen ontstaan bij reparaties. ,,Voor mij en mijn klanten geeft dat meer vertrouwen dat hun dure toestel in zo'n omgeving wordt gerepareerd."

Uitgroeien

Als je Andriy in zijn jongere jaren had gevraagd naar zijn toekomstig beroep, had hij nooit dit vak genoemd. ,,Maar nu wil ik uitgroeien. Stilzitten zit niet in mijn aard." Hij is ook penningmeester bij ondernemersvereniging InZzee, en drijvende kracht achter Stichting Kantje Lavantje, dat voor het goede doel jaarlijks een beachsoccertoernooi organiseert. Daarnaast voetbalt Andriy op woensdagavond bij Van Oeveren/ ZSC'62 in de zaal. ,,En ik ben bezig met het opzetten van een heel nieuw bedrijf", vertelt hij. ,,Verkoop van chalets - maar dat is weer een ander verhaal."

Wanneer Andriy Derzhavets een smartphone weer aan de praat krijgt, zijn klanten blij. ,,Mensen sturen dan een kaartje."
Volledig scherm
Wanneer Andriy Derzhavets een smartphone weer aan de praat krijgt, zijn klanten blij. ,,Mensen sturen dan een kaartje." © Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
  1. Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’
    PREMIUM

    Aula's bij uitvaart zijn gevuld met leegte, ‘zo triest!’

    ZIERIKZEE - Door de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus mogen bij een uitvaart van een overledene maximaal dertig mensen aanwezig zijn. ,,De aula’s zijn gevuld met leegte”, hoort Rosalinde van Ingen Schenau. ,,Zo triest!” Wanneer iedereen die noodgedwongen thuis moet blijven nu eens een bloem met persoonlijk kaartje op een lege stoel laat leggen, bedacht de Schouwse kunstenaar. ,,Dan ervaren de nabestaanden op het moment dat ze achter de kist binnen komen, toch nog de warmte van al die mensen om hen heen.”