Van idee tot publicatie: zo komt een krantenartikel tot stand
Achter de schermenHet lijkt zo vanzelfsprekend dat er elke dag weer een krant verschijnt, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. De PZC-redactie is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer om daarvoor te zorgen. In dit artikel vertellen we hoe we dat doen. Aan de hand van het artikel ‘De gebarentolk is hot: Sanne is de Zeeuwse Irma Sluis’ nemen we je mee in het hele proces. Van idee tot publicatie.
Delen per e-mail
9.30 uur – ‘Bakkeleien tijdens het ochtendberaad’
,,We beginnen de dag met het ‘ochtendberaad’. Normaal gesproken overleggen we om half 10 met een hele club verslaggevers en chefs aan een grote tafel op de redactie in Vlissingen. Nu doen we dat door de coronamaatregelen via Google Hangouts. Het principe blijft hetzelfde: iedereen dropt zijn ideeën in de groep en niks is daarbij te gek. Roept het reacties op? Dan bakkeleien we er even over om samen tot een leuke insteek te komen”, vertelt regiocoördinator Raymond de Frel.
,,Zo komt ook dit idee op tafel. Collega Eldridge Pentury doet de simpele constatering dat de wissel van gebarentolk Irma Sluis haast meer losmaakt dan de inhoud van de persconferentie van het kabinet. Ze wordt het verhaal van de dag. En dan vragen wij ons af: wat kunnen we daarmee op Zeeuws niveau? Hoeveel tolken hebben wij in Zeeland? En hoeveel slechthorenden moeten die bedienen? Hoe ziet de markt er hier uit? Is er een opleiding voor gebarentolk in de buurt?”
Wat is het gebaar voor ‘hosternokke’? Of voor ‘bolus’?
Naast dat soort journalistieke vragen is er ook genoeg ruimte voor creativiteit, voegt Raymond er al lachend aan toe. ,,Dan vragen we ons opeens af hoe ze typisch Zeeuwse woorden zou vertalen in gebaren. Wat is bijvoorbeeld het gebaar voor ‘hosternokke’, ‘oemoemenoe’, of ‘bolus’? Dat soort ideeën ontstaan vanzelf, terwijl we wat heen en weer kletsen. Na een tijdje ronden we af, bepalen we de insteek en kijken we welke verslaggever tijd heeft om het op te pakken”, legt de coördinator uit.
10.30 uur – Interviewen en schrijven
Die gelukkige verslaggever is in dit geval Willem Adriaansens. ,,Ik vind het meteen een leuk idee. Elke keer als Irma in beeld is geweest ontploft het internet, dus zo’n onderwerp is iets wat nu echt speelt onder de lezers”, zegt hij. Willem krijgt de contactgegevens van de Zeeuwse gebarentolk Sanne Vermue toegespeeld door Eldridge, die zijn huiswerk netjes heeft gedaan, en maakt een afspraak. Ook schakelt hij fotograaf Johan van der Heijden in.
,,Sanne geeft aan dat ze het interview graag wil doen samen met een van haar vaste klanten. Daardoor kan ik haar ook meteen vragen naar het nut en de noodzaak van een gebarentolk uit eigen regio”, vertelt de PZC-verslaggever. ,,Tijdens het gesprek kom ik er vervolgens achter dat er maar twee gebarentolken zijn in heel Zeeland en dat er véél meer vraag naar is. Het komt regelmatig voor dat doven die een tolk nodig hebben, het niet kunnen krijgen. Dat maakt het onderwerp extra relevant.”
Het verhaal blijkt zo interessant, dat ik vind dat het algemeen mee moet
Na het interview gaat Willem naar huis en typt hij zijn audio-opnames volledig uit. ,,Daarna kan ik aan het verhaal gaan sleutelen. Normaal gesproken hoor ik van tevoren hoeveel tekens ik krijg voor mijn artikel en op welke plek in de krant die komt. Nu bedenken we dat gaandeweg. Johan heeft zúlke mooie foto’s en het verhaal blijkt zo interessant te zijn, dat ik vind dat het algemeen mee moest. Voor heel Zeeland. Dat geef ik aan bij de chef en die gaat er in dit geval in mee.”
12.00 uur – Op pad met de camera
PZC verschijnt allang niet meer alleen op papier, en de redactie houdt het ook allang niet meer bij alleen het geschreven woord. Op de website verschijnt het belangrijkste nieuws de hele dag door en steeds vaker gaan artikelen gepaard met video’s. Om die reden droeg videocoördinator Eldridge dit onderwerp ook aan tijdens het ochtendberaad. ,,Het leek me heel leuk voor video, omdat gebaren beter overkomen op beeld dan in tekst”, vertelt hij.
Als blijkt dat Sanne een goed verhaal te vertellen heeft én ervoor open staat om wat vragen te beantwoorden voor de camera, schakelt Eldridge dan ook direct een freelance camerajournalist in. ,,Ik kijk welke camjo in de buurt beschikbaar is en stuur die dan een ‘callsheet’. Dat is een overzicht met een aantal punten: wat we in zo’n video willen hebben, welke richting we met het verhaal op willen, wat voor vragen er gesteld kunnen worden. Dat soort dingen”, legt de coördinator uit.
De tekst gaat verder onder de video
,,Aan het einde van de dag krijgen we de gemaakte beelden binnen. Die sturen wij dan - samen met de callsheet, namen van de geïnterviewde en een korte begeleidende tekst - door naar de editor. Zodat ook die weet wat voor item wij ervan willen maken. Als de video klaar is, beoordelen wij de montage en pas als die helemaal naar wens is, zetten we het live”, aldus Eldridge. ,,In dit geval wachten we nog even tot het artikel van Willem klaar is, zodat alles in één keer online kan.”
19.00 uur – Het artikel gaat live
Zodra verslaggever Willem helemaal tevreden is over de tekst en zijn artikel afrondt, gaat de internetredactie ermee aan de slag. Redacteur Bas Bareman kijkt in eerste instantie vooral naar de tussenkoppen, intro en titel van het verhaal. ,,Online moet je mensen meer overtuigen om een stuk te gaan lezen dan in de papieren krant. Dat betekent dat deze elementen nog prikkelender moet zijn dan anders”, geeft hij aan.
Ik bedenk drie prikkelende koppen en voer daarmee een ‘koppentest’ uit
Bij het verhaal van Sanne maakt Bas uiteindelijk drie verschillende koppen. Daarmee voert hij een zogenaamde ‘koppentest’ uit. ,,Hierbij krijgen lezers op de website steeds een andere kop voorgeschoteld. De kop waarop de meeste bezoekers klikken – dus die de lezers het meeste aanspoort om het artikel te lezen – wordt uiteindelijk automatisch boven het stuk gezet”, licht hij toe.
Vervolgens gaat de internetredacteur na hoe hij het artikel verder kan verrijken. ,,Soms is het bijvoorbeeld nog leuk of handig om er een landkaart aan toe te voegen. Maar in dit geval houd ik het bij de video, de poll en een fotobewerking. Niet iedereen kent Irma Sluis van naam, maar zeker wel van gezicht. Daarom voeg ik in Photoshop een foto van haar samen met een foto van Sanne.” Tenslotte publiceert Bas het stuk op de site, pusht hij het in de app en plaatst hij het op sociale media.
21.00 uur – De puntjes op de ‘i’ voor de krant
Ook voor de papieren krant zit het werk er nog niet op. De UIT-redactie, die aan het einde van de dag in feite bepaalt hoe de krant er ‘uit’ komt te zien, werkt ’s avonds tot in de late uurtjes door. De eindredacteuren corrigeren alle artikelen, scherpen waar nodig titels aan en kiezen de uitgelichte quotes. De vormgevers gieten alle stukken in een aantrekkelijke vorm. En ondertussen houden de chefs het overzicht via de ‘plank’; de wand waar alle pagina’s van de krant op een rij hangen. In coronatijd is dat een digitaal bord.
Plaatsvervangend chef uit, Rolant Quist, vertelt dat het verhaal van de gebarentolk op pagina 2 en 3 van het Zeeuwse katern komt te staan. ,,Dit is de plek waar altijd ‘het verhaal van de dag’ terechtkomt. Een verhaal, of een combinatie van verhalen, waarvan de redactie vindt dat elke Zeeuw dat móet lezen. Zo’n artikel moeten we op een goede manier onder de aandacht brengen en daarom plaatsen we op de voorpagina van de krant ook een ‘ankeiler’. Een foto met een kort tekstje dat de lezer wijst op deze mooie productie.’’
Op vrijdag is er minder tijd om dat voor elkaar te krijgen dan op de overige dagen. ,,De krant sluit vrijdags altijd extra vroeg. Doordat de zaterdagkrant dikker is en we ook nog bijlage Z, bijlage Zo en het magazine erbij hebben, hebben zowel de drukkerij als distributie meer tijd nodig”, aldus Rolant. ,,We sturen de pagina’s daarom al rond half negen ’s avonds naar de drukker, terwijl dat doordeweeks meestal pas rond half elf is. Dat is dus elke week weer even aanpoten, maar uiteindelijk komt het altijd weer goed.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Karlijn van Houwelingen, correspondent in de VS: ‘Hectisch, soms zwaar, maar altijd boeiend’
-
Duizenden Zeeuwen aan het puzzelen geslagen via de nieuwe FUN omgeving
De populariteit van mobiele spelletjes is tijdens de coronacrisis volledig ontploft. Ruim 1.2 miljard mensen speelden recent een spelletje op hun telefoon, waaronder ook de lezers van de PZC. Mannen en vrouwen in elke leeftijdsgroep hebben zo hun eigen favorieten. “Het is echt even helemaal tijd voor mezelf.” -
Achter de Schermen Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen. -
5 vragen aan Verslaggever economie Frank Balkenende: ‘Twaalf uur werken op een dag hoort erbij’
Van hoofdredactie tot krantenbezorger: ook voor iedereen die een bijdrage levert aan de PZC, heeft de coronapandemie gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk tijdens deze crisis. Vandaag aan het woord: Frank Balkenende, verslaggever economie - één van de sectoren die harde klappen krijgt door de gevolgen van het coronavirus. -
ACHTER DE SCHERMEN PZC-sportjournalisten staan in de startblokken voor de voetbalcompetitie
-
Achter de Schermen Zes goals die je voor geen goud wilt missen: het lijstje van Sjoerd Mossou
Als voetbalverslaggever van de PZC en het AD bekijkt Sjoerd Mossou (41) wekelijks tientallen doelpunten. Een gesprek over zijn werk in zes goals ‘Ik raak nog steeds betoverd door een goede goal’. -
PZC in coronatijd: ‘Betrouwbaar nieuws belangrijker dan ooit’
Het is een gek gezicht. De normaal zo bedrijvige redactie van de PZC is deze dagen nagenoeg leeg. Alleen de hoofdredacteur, redactiechef en enkele eindredacteuren werken nog – op gepaste afstand van elkaar – in het kantoor in Vlissingen. Alle andere journalisten werken thuis, of op locatie bij hun bronnen. Want: the show must go on. -
achter de schermen Reconstructie van een brute dood: ‘Het leek wel een script voor een horrorfilm’
De vondst van een hoofd in een bushokje aan het Molenwater, hield Middelburg dagenlang in zijn greep. Hoewel PZC-verslaggever Maurice Steketee nog jong was toen dit zich 30 jaar geleden afspeelde, herinnert hij het zich nog goed. Voor de krant dook hij samen met collega Eldridge Pentury nog één keer in de lugubere zaak en schreven ze een uitgebreide reconstructie. We vragen Steketee hoe hij daarbij te werk ging.