Volledig scherm

In een handomdraai je huis
gezellig(er) maken!

Morres (PARTNERBIJDRAGE)Kleur brengt sfeer in huis. Tenminste, dat vindt 36 procent van de ondervraagden uit het woononderzoek van deze krant. Een kwart van de respondenten denkt juist vooral met verlichting het verschil te maken. Maar een geslaagde verandering aanbrengen met kleur of licht is niet 1-2-3 gepiept. We kijken met Walter van de Griendt van woonwinkel Morres naar de trends op het gebied van wonen en een paar opvallende resultaten uit het woononderzoek.

Volledig scherm

Over sfeer valt te twisten. Zoveel mensen, zoveel wensen. Voor het sfeervol maken van onze woning, zijn we vooral op onszelf aangewezen. Past het bij me? Voel ik me er lekker in? Ontvang ik hier trots mijn vrienden en familie? Heb ik genoeg lef om keuzes te maken? Walter van de Griendt, directeur van woonwinkel Morres, ziet die persoonlijke touch ook steeds belangrijker worden: “Mensen zijn helemaal niet meer stijlvast, we gaan tegenwoordig veel voor mix and match. Smaakríchting noemen we dat.” Reden te meer om je in de woonwinkel te laten adviseren, want niet álle stijlen zijn met elkaar te mixen en matchen.

Welk kleurenpalet kies je?
Kleur kan ons interieur maken én breken. Schroom dus niet om deskundige hulp in te schakelen: de betere woonwinkels werken vaak met stylisten die dagelijks met dit bijltje hakken. Waarom zou je zelf het wiel uitvinden? Zij zijn er om jou te helpen. Om het kleurenschema in balans te brengen, gebruiken veel interieurspecialisten een kleurencirkel. Eigenlijk zijn er maar drie keuzes als je er geen bonte parade van wilt maken. De contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar in de cirkel en zorgen voor een levendig, krachtig interieur. De kleuren die naast elkaar in de cirkel liggen, zijn harmonieuze kleuren. Voor ton sur ton kies je één kleur, maar dan in verschillende tinten.

Een beetje van jezelf

Kleur haalt de anonimiteit uit ons huis, want de keuze die je maakt, kan veel zeggen over je karakter. Mensen met een rood accent in hun interieur kunnen vurig zijn en vastberaden, oranje accenten duiden op vrolijkheid en energie, in gele woonkamers wonen vooral extraverte personen en mensen die voor blauw kiezen zouden analytisch zijn. En zo zijn er talloze psychologische onderzoeken gedaan naar wat kleurgebruik zegt over mensen.

Kleuren beïnvloeden ook onze stemming. Warme kleuren zoals rood en oranje geven energie, groen en blauw werken kalmerend, aardetinten zijn rustgevend en met pasteltinten is het ’t hele jaar zomer in huis.

Kleur als illusie

Snel kleur in je interieur!

Sierkussens: een veilige manier waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren.
Kleine details: een kleurrijke kandelaar, vaas en fotolijst doen wonderen.
Vloerkleed: één item, maar een wereld van verschil in elke woonkamer.
Gordijnen: mits ze in je kleurschema passen. Gordijnen zijn nogal bepalend in de huiskamer, dus de plank is zo misgeslagen.

Een oranje, gele of roodbruine kamer voelt warmer aan, dan een kamer met blauw of groen als hoofdtonen. Terwijl het toch echt in beide kamers twintig graden is. Ook ruimte creëer je in een handomdraai met een kleurtje. Er zijn trucjes in overvloed om een kamer groter of juist intiemer te maken. Heeft een kast dezelfde tint als de muur? Dan gaat-ie op in de achtergrond en dat geeft een ruimtelijk effect. Wit maakt ruim, is tijdloos en past overal bij, maar let wel op: wit is onpersoonlijk. Dus leef je uit op meubels en decoratie. 

Verlichting als sfeermaker

Kaarsen of haardvuur zijn het meest sfeervol, maar een gedimde schemerlamp of tafellamp kan ook het gewenste effect hebben in de kleine, donkere hoekjes. Welke plekken in huis verdienen het in de spotlight te staan? Heb je bijvoorbeeld een mooie designbank gekocht? Kies dan hier voor accentverlichting. Maar indirecte verlichting aan de achterzijde of onderkant van kasten geeft ook een intiem effect. Erg populair zijn vooral staande lampen: chic en bescheiden of robuuste eyecatchers. En: makkelijk te verplaatsen voor als je een keer aan verandering toe bent.

Volledig scherm
Quote

‘De kleurkeuze die je maakt kan veel zeggen over je karakter’

Volledig scherm

1 op de 3 ondervraagden zou – wanneer men geld over heeft – dit uitgeven aan het interieur. Wonen wordt steeds belangrijker; we hebben veel meer over voor blijvend woonplezier, dan voor ‘vluchtig genieten’. 

Ben jij die ene van die drie? Heb jij zin om je huis onder handen te nemen? Kies voor gemak en expertise en laat je inspireren door Morres Wonen. De stylisten denken met je mee, weten precies wat mogelijk is en wat past bij jouw wensen. Bovendien kún je haast niet met lege handen thuiskomen; je vindt er meer dan 250 sterke merken én een eigen Morres Collectie.

Volledig scherm
Walter van de Griendt, Morres

Morres
Eén adres, alles voor je huis
Zin in een frisse kleur op de muur, een rustgevende slaapkamer of een spiksplinternieuw interieur? Woonwinkel Morres helpt graag. Directeur Walter van de Griendt: ‘Wij kunnen sfeervolle totaalplaatjes schetsen en hebben alles in huis om die waar te maken.’

Quote

Een lichtplan is bepalend en kan het verschil maken

Walter van de Griendt, Morres

In de veronderstelling dat kleur- en interieuradvies duur is? ‘Niets is minder waar’, vertelt Van de Griendt. ‘Wij gaan graag vrijblijvend voor onze klanten aan de slag. Onze interieurexperts adviseren bij mensen thuis of in de winkel. We hebben alles onder een dak, in verschillende smaken en prijscategorieën. Vanzelfsprekend meubels, maar ook woonstoffering zoals vloeren, behang en verf. En indien gewenst regelen we ook een vakman om het kluswerk uit handen te nemen.’

Denk niet te licht over licht
We mixen en matchen veel meer dan we vroeger durfden. ‘Het gebeurt haast niet meer dat een klant een kant-en-klaar interieur aanwijst. Een andere trend waarvan wij op de winkelvloer getuige zijn, is dat het traditionele rollenpatroon verandert: mannen bemoeien zich steeds meer met woninginrichting. En terecht.’ Omdat verlichting het verschil kan maken, opende vorige week binnen Morres een grote verlichtingswinkel, met een afdeling waar specialisten kunnen helpen met het maken van een lichtplan. ‘Licht is ontzettend bepalend in een leefruimte, maar wordt vaak vergeten. We zitten het liefst in een vroeg stadium aan tafel met klanten die gaan bouwen of verbouwen. Als het plafond eenmaal is gestuukt, is het bijvoorbeeld te laat voor inbouwspots…’

Welterusten!
Wil je er nog een nachtje over slapen? Dat begrijpt Morres als geen ander. ‘We werken met slaapspecialisten en hebben een enorm assortiment bedden en matrassen. Een gezonde nachtrust is van levensbelang. Ook een fijne sfeer en het juiste licht dragen daaraan bij.’ Sweet dreams. Wie weet over jouw droomhuis…

Inrichten is fijn met design
Maar liefst 38 procent van de respondenten hecht waarde aan tijdloze designmeubelen. En dat is niet zo gek, want één nieuw meubelstuk maakt al een wereld van verschil. Laat staan als je je in de woonwinkel laat verleiden tot een heel nieuw interieur in jouw stijl. Een bank of relaxfauteuil heb je bij een grote woonwinkel als Morres in elke prijsklasse. Laat je adviseren door de stylisten, want zij weten precies wat past bij jouw smaak én portemonnee.

Ons bin zuunig?
In het woononderzoek geven beduidend meer Zeeuwen aan in de afgelopen twintig jaar geen grote nieuwe interieuraankopen te hebben gedaan. 22 procent tegenover een landelijk gemiddelde van slechts 11 procent. Maar Zeeuwen zijn niet zuinig, ze zijn vooral verstandig en redelijk. Dát ziet Walter van de Griendt terug in de winkel: ‘Als ze iets kopen, dan investeren ze vaak in iets wat tijdloos is en van hoge kwaliteit.’ Slim!

Groen? Doen!
Tegenwoordig zijn kamerplanten de ideale manier om het interieur een twist te geven. Een verzameling cactussen op een dressoir, een grote kamerplant als pronkstuk of een complete urban jungle? Gezelligheid groeit in een pot.

Rijk op de bank
De stylisten in de woonwinkel weten precies hoe je dat ene designmeubel in harmonie brengt met de rest van je interieur. Een plaid op de bank geeft meteen een andere look. Ook sierkussens zijn goedkope game changers. Je wilt meteen een boek pakken, avondenlang kletsen of nooit meer stoppen met Netflixen.

De kracht van accessoires
Accessoires drukken een behoorlijke stempel op de sfeer van je kamer. Een simpele vaas kan het interieur al een boost geven. Of verander van kleur. Nu veel kleur? Waarom stap je niet eens over op zwart-wit? Kleine waarschuwing: overdaad schaadt. Drukke planken, kastjes en vensterbanken maken je huis rommelig. Durf ook dingen (tijdelijk) op te bergen.

Zit er warmpjes bij
De grootste verandering creëer je natuurlijk door een compleet nieuw interieur, maar ook met één nieuw meubelstuk als blikvanger verandert je interieur al zienderogen. Of denk eens aan een opvallend kleed of nieuwe gordijnen. Mooie bijkomstigheid: het oogt meteen warmer in de kamer. Gratis tip van Walter van de Griendt van woonwinkel Morres? “Maak gebruik van rijkere stoffen, bijvoorbeeld gordijnen die net even wat meer glanzen.”

Mannen vs. vrouwen
Pinterest als inspiratiebron voor woonideeën, is meer een ‘vrouwending’. Bijna 20 procent van de vrouwen doet daar haar wooninspiratie op (tegenover 7 procent van de mannen). De échte woonwinkels komen echter als beste uit de bus: 39 procent van de ondervraagden kijkt het liefst ‘live’ in de winkel, waar ze ruime keuze hebben en deskundig advies krijgen van stylisten.

Thuis voor de buis
Voor 63,4 procent van de ondervraagden is de woonkamer vooral bedoeld om lekker voor de buis te hangen. Hoe maak je die zitplek voor de televisie zo comfortabel mogelijk?

Allereerst: met de meubels natuurlijk! Besteed de meeste aandacht aan het tv-meubel, de bank en een eventueel tafeltje. Maak het jezelf gemakkelijk met een relaxbank: dankzij de uitklapbare beensteunen lig je gegarandeerd über ontspannen. Of kies voor een grote zachte loungebank met veel kussens en een plaid voor koude winterdagen.

Recht voor de televisie heb je de beste beeldkwaliteit. Zorg ervoor dat de tv op ooghoogte hangt of staat. De ideale kijkafstand vanaf de stoel of bank is volgens de Consumentenbond ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van je televisie in centimeters. Zet een bijzettafeltje binnen handbereik voor hapjes en drankjes; relaxen zit ‘m in de details.