Elia Viviani juicht, maar Fernando Gavria krijgt de overwinning.
Volledig scherm
Elia Viviani juicht, maar Fernando Gavria krijgt de overwinning. © AFP

Viviani gedeclasseerd, ritzege gaat naar Gaviria

GiroChaos na afloop van de derde Giro-etappe. Elia Viviani leek met de eer te gaan strijken, maar werd meer dan twintig minuten na afloop gediskwalificeerd omdat hij van zijn lijn afweek in de massasprint. De ritzege werd uiteindelijk gegeven aan Fernando Gaviria, die als tweede over de meet kwam. Maar juichen kon de Colombiaan hier niet om.

En zo waren de bloemen dus niet voor Deceuninck–Quick-Step, maar voor Team UAE. De etappe zelf draaide om waaiers, waaiers, waaiers en nog eens waaiers. Bij de start van de derde Giro-etappe in Vinci ging het maar over één ding: de harde wind die over het peloton zou razen op weg naar Orbetello. In de praktijk bleek de rit minder spectaculair dan voorzien en werd het een massasprint, waarin Viviani dus gediskwalificeerd werd.

,,Elia is een geweldige kerel’‘, sprak de uiteindelijke ritwinnaar Gaviria over dit voorval. ,,Hij speelt het altijd fair. Het is moeilijk om echt blij te zijn met deze overwinning. Toen hij naar links afweek, deed hij dat zonder kwade intentie en reed hij gewoon zijn sprint. Voor mij is hij de duidelijke winnaar van vandaag. Ik vind het sneu voor hem.‘’

De enige renner die probeerde de bijna 220 kilometer lange sleur van de derde etappe probeerde te doorbreken was de Japanner Sho Hatsuyama. Hij reed als eenzame vluchter meer dan bijna 150 kilometer op kop. Maar op 75 kilometer voor de streep - niet toevallig het deel waarna het risico op waaiers het grootst was - kwam ook aan zijn kamikazeactie een einde.

Valpartij

Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © AFP

De ploegen van klassementsrenners Vinzenco Nibali, Simon Yates en die rozetruidrager Primoz Roglic weken daarna niet van de eerste rijen van het peloton, maar er was geen enkel teken dat het op de kant zou gaan. De finale werd nog opgeschrikt door valpartij van James Knox en Tao Geoghegan Hart op iets minder dan 5 kilometer van de streep. Het peloton scheurde hierdoor in stukken, maar geen van de favorieten liet zich verrassen.

Het werd een ‘gewone’ massasprint, waarin meer dan twintig minuten na afloop Fernando Gaviria de snelste bleek. De jury schonk de 24-jarige Colombiaan zijn vijfde Giro-ritwinst uit zijn loopbaan. Arnaud Démare werd tweede, ritwinnaar van gisteren Pascal Ackermann moest zich tevreden stellen met plek drie.

In het algemeen klassement veranderde niets. Roglic bleef leider, voor Yates en Nibali. Tom Dumoulin staat vijfde op 28 seconden. De heuveletappe van morgen naar Frascati met een aankomst heuvelop belooft op voorhand meer spektakel.

Volledig scherm
© Getty Images
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”