Dumoulin stapt dag na zware val alsnog uit Giro met pijnlijke knie

De Giro d’Italia zit erop voor Tom Dumoulin. De winnaar van 2017 besloot het na zijn zware val van gisteren nog wel te proberen, maar al voor het officiële startsein van de vijfde etappe kneep hij definitief in de remmen.

Dumoulin ging gisteren in de slotfase van de vierde etappe zwaar onderuit en kwam met een bebloede knie ruim vier minuten na ritwinnaar Richard Carapaz over de finish. Hoewel hij zijn klassementsambities al op kon bergen, probeerde de kopman van Team Sunweb het vandaag toch nog, maar dat bleek tegen beter weten in.

Als een verrassing kwam de opgave niet, want al voor de start klonk Dumoulin weinig hoopvol. ,,Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan, wil  ik het proberen. De kans is aanwezig dat het niet gaat. Echt kracht zetten kon ik vanochtend op de rollers in ieder geval niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling lukt.”

De 28-jarige renner stond de afgelopen twee edities van de Ronde van Italië op het eindpodium. Na zijn zege in 2017 eindigde hij vorig jaar als tweede, achter Chris Froome.

Door de vele tijdritkilometers besloot Dumoulin dit jaar van de Giro zijn hoofddoel te maken. Nu hij al na vijf dagen moet opgeven, is de kans groot dat de Limburger alsnog voor een goed klassement zal gaan in de Tour de France. Vorig jaar eindigde hij in La Grande Boucle, net als in de Giro, als tweede. Dumoulin heeft ruim zeven weken om zich voor te bereiden op een strijd met mannen als Froome en titelverdediger Geraint Thomas.

Bekijk hier de reactie van Tom Dumoulin vlak voor de start.

Tom Dumoulin stapt al voor de officiële start in de auto van zijn ploeg.
Volledig scherm
Tom Dumoulin stapt al voor de officiële start in de auto van zijn ploeg. © AFP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”