Dumoulin na ‘stressvol dagje’: Het ging meer om niet verliezen dan om winnen

VideoTom Dumoulin kon zich goed voorstellen dat de derde etappe van de Giro d'Italia voor de tv-kijker niet bepaald boeiend was verlopen. ,,Maar voor ons was het zeer stressvol'', vertelde de kopman van Sunweb in Orbetello, waar de Colombiaan Fernando Gaviria de dagzege pakte na een turbulente sprint. 

Dumoulin, vijfde in het klassement op 28 seconden van leider Primoz Roglic, finishte in de groep.

De verwachte waaiers bleven uit. ,,De wind stond niet goed genoeg. Zo'n kilometer of 80 voor de streep leek het even te gebeuren. Toen was het alle hens aan dek. Maar het peloton brak niet. Het was stress voor niks.”

De benen voelden goed, meldde Dumoulin die in de openingstijdrit een tikje had opgelopen. Die is verwerkt: de Limburger kijkt uit naar de lange tijdrit van zondag en gebruikt ritten als die van maandag om te groeien. ,,Dat is het leuke aan een grote ronde. Het is toch een beetje de 'survival of the fittest'. Je kunt in dit soort ritjes goed warm draaien. Al zijn er deze week drie van tegen de 240 kilometer. Daar ben ik dan weer niet zo'n fan van.''

Volledig scherm
© photo: Cor Vos
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”