Dumoulin grote verliezer na valpartij in hectische vierde etappe Giro

Tom Dumoulin kan het klassement in de Giro d’Italia vergeten. De kopman van Team Sunweb viel in de slotfase van de vierde etappe en kwam met een bebloede knie over de finish. Hij verloor ongeveer vier minuten op onder anderen Primoz Roglic. Na de aankomst werd Dumoulin met een ambulance naar een medische wagen gebracht. Morgenochtend zal hij beslissen of hij nog doorgaat in de Giro.

Door Thomas Sijtsma

,,Het klassement van de Giro is voorbij”, zei Dumoulin in een eerste reactie. ,,Ik slaap er nog een nachtje over en dan beslis ik of ik doorga. Ik heb nu een ei op mijn knie en dat zal morgen niet veel beter zijn. Ik moet morgen kijken of ik überhaupt nog kan fietsen. En of het nog iets toevoegt als ik verder fiets.”

Dumoulin bereikte de finish met al zijn teamgenoten om hem heen. De valpartij vond plaats in de hectische slotfase toen Salvatore Puccio om zich heen ging kijken in een snelle afdaling. Een hele rits aan renners ging naar de grond, onder wie Dumoulin. De Nederlander was op het oog het grootste slachtoffer van de onoplettendheid.

Bekijk hier de reactie van Tom Dumoulin

Carapaz de sterkste

Ondertussen ging de finale door met een selecte groep aan renners. De Ecuadoriaan Richard Carapaz was uiteindelijk de sterkste in de lastige aankomst. Hij werd op de huid gezeten door Caleb Ewan die knap tweede werd. Daarachter zat een groepje met Primoz Roglic, Diego Ulissi en Pascal Ackermann. 

Voor Dumoulin lijkt een streep te kunnen door zijn klassementsambities in deze Giro d’Italia. Na de teleurstellende tijdrit van zaterdag verloor hij vandaag vier minuten en zag zijn knie er flink gehavend uit. Met een verslagen gezicht stapte hij zijn ploegbus binnen. 

Sam Oomen wachtte in de koers op zijn kopman. De kleine klimmer wist na de finish nog niet hoe zwaar de blessure was. “Soms kun je dan beter niet met elkaar praten. Maar het zag er ernstig uit. Tom is geen mietje. Dus het moet wel heftig zijn.”

Twintig minuten na de finish werd Dumoulin overgebracht naar een medische wagen. Ploegleider Michiel Elijzen hoopte op het beste. “Hij kan zijn knie ook moeilijk buigen. Je zag dat hij na de val moeite had om kracht te zetten.”

Bauke Mollema verloor samen met andere klassementsrenners Simon Yates, Miguel Angel Lopez en Vincenzo Nibali met achttien seconden achterstand over de finish. Voor hem viel de tijdschade mee. 

‘Morgen uitsluitsel over vervolg’

Dumoulin weet na zijn valpartij in de vierde rit nog niet of hij Giro d’Italia gaat verlaten. Zijn knie is gehavend en na de medische check wil hij afwachten hoe hij de nacht door gaat komen.

De kopman van Sunweb kwam in de slotfase van de hectische rit ten val door een onoplettendheid van Salvatore Puccio (Ineos). Dumoulin zijn knie raakte beschadigd door onder andere een tandwiel. Zijn knie bloedde hevig.

“Het klassement van de Giro is voorbij”, zei Dumoulin in een eerste reactie. “ Ik slaap er nog een nachtje over en dan beslis ik of ik doorga. Ik heb nu een ei op mijn knie en dat zal morgen niet veel beter zijn. Ik moet morgen kijken of ik überhaupt nog kan fietsen. En of het nog iets toevoegt als ik door fiets.”

De verwachting is dat Dumoulin, twee jaar geleden winnaar van de Giro, stopt en zijn pijlen richt op de Tour de France in juli van dit jaar. Dumoulin verloor vandaag meer dan vier minuten op rozetruidrager Primoz Roglic. 

Volledig scherm
© photo: Cor Vos
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”