Pascal Ackermann won gisteren de tweede etappe in een massasprint.
Volledig scherm
Pascal Ackermann won gisteren de tweede etappe in een massasprint. © BSR Agency

Dit krijgen de renners vandaag voor hun kiezen in de Giro

Etappe 3De klassementsrenners kunnen zich vandaag in de derde etappe van de Ronde van Italië even verstoppen in het peloton. De rit van Vinci naar Orbetello heeft het predicaat vlak gekregen. De start is om 12.10 uur, tussen 17.00 en 17.30 uur weten we wie zich de ritwinnaar mag noemen. Om 10.00 uur is er een live-voorbeschouwing, vanaf 11.15 uur starten we ons liveblog op.

De Sloveen Primoz Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, rijdt opnieuw in de leiderstrui. Hij pakte het roze zaterdag door zijn indrukwekkende optreden in de openingstijdrit.

Vandaag koersen de renners vanuit het Chianti-gebied in een rechte lijn naar het zuiden waar na 220 kilometer de kust voor de Tyrreense Zee opdoemt. Startplaats Vinci is de geboorteplaats van de beroemde kunstenaar Leonardo da Vinci, de schilder van de Mona Lisa.

Vanaf het historische stadje Grosseto zijn de wegen vlak, op het heuveltje bij Montiano na. 400 meter voor de streep in Orbetello ligt nog een gevaarlijke bocht. Door de harde wind is er een grote kans dat de boel in waaiers uiteen getrokken gaat worden.

Komt het tot een massasprint, dan zal de Italiaan Elia Viviani door zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step ongetwijfeld worden uitgespeeld. Gisteren werd hij in Fucecchio geklopt door de Duitser Pascal Ackermann. 

Profiel etappe 3 Giro d'Italia.
Volledig scherm
Profiel etappe 3 Giro d'Italia. © ANP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”