Volledig scherm
Verkiezingsdebat in Porgy & Bess. © Harmen Van Der Werf

Terneuzen moet durven kop boven maaiveld uit te steken

verkiezingenTERNEUZEN - Terneuzen moet eens durven z'n kop boven het maaiveld uit te steken, was de algemene teneur op een verkiezingsdebat in Porgy & Bess donderdagavond.

Frank van Hulle, wethouder en lijsttrekker voor TOP/Gemeentebelangen, deed met name die oproep. ,,Laten we met z'n allen ook eens uitdragen dat we trots zijn op de stad Terneuzen en omliggende kernen. We hebben een prachtig theater, poppodium De PIT en natuurlijk Porgy & Bess, en mooie, nieuwe musea in Axel en Sas van Gent."

Weg dus met het Calimero-gevoel, van 'wij zijn klein en zij zijn groot'. En zij zijn dan de 'concurrenten' Goes en Middelburg. Bang dat die steden veel klanten van Terneuzen gaan afsnoepen als de Westerscheldetunnel versneld tolvrij wordt, toonden lijsttrekkers Cees Liefting (PvdA) en Jan Sips (VVD) zich niet. ,,We moeten uitgaan van onze eigen kracht." Dat Zeeuws-Vlamingen tol moeten betalen om in 'eigen land' te komen, noemden ze een 'gotspe'. Liefting: ,,Als die tol weg is, zal je zien dat mensen die hier al werken, sneller hier zullen komen wonen."

Toekomst

Alle aanwezige lijsttrekkers van overigens alleen TOP/GB, CDA, PvdA, VVD, D66 en CristenUnie, terwijl in Terneuzen veertien partijen aan de raadsverkiezingen meedoen, toonden zich optimistisch over de toekomst van Terneuzen. Wat niet bij alle aanwezigen, met name van organisatoren Ondernemend Terneuzen en ondernemersvereniging Bizzy, in goede aarde viel.

Bizzy-voorzitter Martijn van Battum hekelde het idee om kunstenaars tijdelijk in leegstaande winkelpanden onder te brengen, geopperd door onder meer de VVD. ,,Zoveel kunstenaars hebben we het niet eens in Terneuzen." Hij vroeg om actie tegen de leegstand. CDA-lijsttrekker Jack Begijn liet dat niet over zijn kant gaan. ,,We zijn daar  volop mee bezig. We willen toe naar een kleiner winkelgebied, door winkels een woonbestemming te geven."

Introvert

In dat verband noemde VVD'er Sips het een gemiste kans dat winkelcentrum Kennedylaan-West, net buiten de binnenstad, is ontwikkeld in de huidige vorm. ,,Introvert", noemde hij het. ,,De binnenstad zal er op deze manier niet van profiteren." Van Hulle (TOP/GB) zag wel kansen, zeker als de toegangspoort tot de binnenstad, de Kop van de Noordstraat, is volgebouwd. De handtekeningen zijn daarvoor onlangs gezet.

Elsa van Hermon van Omroep Zeeland die het verkiezingsdebat leidde, had nog een tip voor de lijsttrekkers: 'Maak van de bouw van de Nieuwe Sluis een topattractie.' Hoe? ,,Door tribunes erlangs te bouwen, zoals bij het Panamakanaal", vertelde ze uit eigen ervaring. En zowaar, iedereen reageerde enthousiast, want - in de woorden van CDA'er Begijn - 'met de bouw van de Nieuwe Sluis hebben we goud in handen'.

Quote

Kunste­naars in lege winkels? Zoveel kunste­naars zijn er niet eens.

Martijn van Battum, Bizzy
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement