Volledig scherm
Verkiezingsdebat in Porgy & Bess. © Harmen Van Der Werf

Terneuzen moet durven kop boven maaiveld uit te steken

verkiezingenTERNEUZEN - Terneuzen moet eens durven z'n kop boven het maaiveld uit te steken, was de algemene teneur op een verkiezingsdebat in Porgy & Bess donderdagavond.

Frank van Hulle, wethouder en lijsttrekker voor TOP/Gemeentebelangen, deed met name die oproep. ,,Laten we met z'n allen ook eens uitdragen dat we trots zijn op de stad Terneuzen en omliggende kernen. We hebben een prachtig theater, poppodium De PIT en natuurlijk Porgy & Bess, en mooie, nieuwe musea in Axel en Sas van Gent."

Weg dus met het Calimero-gevoel, van 'wij zijn klein en zij zijn groot'. En zij zijn dan de 'concurrenten' Goes en Middelburg. Bang dat die steden veel klanten van Terneuzen gaan afsnoepen als de Westerscheldetunnel versneld tolvrij wordt, toonden lijsttrekkers Cees Liefting (PvdA) en Jan Sips (VVD) zich niet. ,,We moeten uitgaan van onze eigen kracht." Dat Zeeuws-Vlamingen tol moeten betalen om in 'eigen land' te komen, noemden ze een 'gotspe'. Liefting: ,,Als die tol weg is, zal je zien dat mensen die hier al werken, sneller hier zullen komen wonen."

Toekomst

Alle aanwezige lijsttrekkers van overigens alleen TOP/GB, CDA, PvdA, VVD, D66 en CristenUnie, terwijl in Terneuzen veertien partijen aan de raadsverkiezingen meedoen, toonden zich optimistisch over de toekomst van Terneuzen. Wat niet bij alle aanwezigen, met name van organisatoren Ondernemend Terneuzen en ondernemersvereniging Bizzy, in goede aarde viel.

Bizzy-voorzitter Martijn van Battum hekelde het idee om kunstenaars tijdelijk in leegstaande winkelpanden onder te brengen, geopperd door onder meer de VVD. ,,Zoveel kunstenaars hebben we het niet eens in Terneuzen." Hij vroeg om actie tegen de leegstand. CDA-lijsttrekker Jack Begijn liet dat niet over zijn kant gaan. ,,We zijn daar  volop mee bezig. We willen toe naar een kleiner winkelgebied, door winkels een woonbestemming te geven."

Introvert

In dat verband noemde VVD'er Sips het een gemiste kans dat winkelcentrum Kennedylaan-West, net buiten de binnenstad, is ontwikkeld in de huidige vorm. ,,Introvert", noemde hij het. ,,De binnenstad zal er op deze manier niet van profiteren." Van Hulle (TOP/GB) zag wel kansen, zeker als de toegangspoort tot de binnenstad, de Kop van de Noordstraat, is volgebouwd. De handtekeningen zijn daarvoor onlangs gezet.

Elsa van Hermon van Omroep Zeeland die het verkiezingsdebat leidde, had nog een tip voor de lijsttrekkers: 'Maak van de bouw van de Nieuwe Sluis een topattractie.' Hoe? ,,Door tribunes erlangs te bouwen, zoals bij het Panamakanaal", vertelde ze uit eigen ervaring. En zowaar, iedereen reageerde enthousiast, want - in de woorden van CDA'er Begijn - 'met de bouw van de Nieuwe Sluis hebben we goud in handen'.

Quote

Kunste­naars in lege winkels? Zoveel kunste­naars zijn er niet eens.

Martijn van Battum, Bizzy
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.