Volledig scherm
De overleden Marius Joensen (op archiefbeeld met gitaar) staat nog altijd op de kandidatenlijst van de PvdA Terneuzen. © Camile Schelstraete

'Rooie rakker' postuum op lijst PvdA Terneuzen

verkiezingenTERNEUZEN - Marius Joensen staat, hoewel hij 15 februari is overleden, nog altijd op de kandidatenlijst van de PvdA Terneuzen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Zijn naam kan er niet meer worden afgehaald, omdat hij overleed na vaststelling van de lijst door de Kiesraad op 9 februari.

,,We hebben nog wel nagegaan of het mogelijk was de lijst te veranderen", licht de Terneuzense PvdA-lijsttrekker Cees Liefting toe, ,,maar dat bleek onmogelijk. Het gebeurt ook wel vaker dat mensen overlijden, nadat een kieslijst definitief is vastgesteld. Daar valt dan niets meer aan te veranderen."

Eerbetoon

Liefting heeft hierover nog contact gehad met familieleden. Ze hebben er volgens hem geen moeite mee dat Marius Joensen op de kandidatenlijst moet blijven staan. ,,Ze vinden het juist wel mooi. Marius was een echte rooie rakker. Ze zien het min of meer als een eerbetoon." Naar buiten toe heeft de PvdA Terneuzen alleen gemeld dat een gewaardeerd partijlid onverwacht, op 68-jarige leeftijd, is overleden. Over wat dit betekent voor zijn kandidatuur, is niets gemeld. ,,Als mensen het ons vragen, lichten we het toe", aldus Liefting, ,,maar verder doen we er niets mee. Dat vinden we niet passend." Joensen staat elfde op de PvdA-lijst.

Postuum op kieslijst

Pim Fortuyn, de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn die negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 werd doodgeschoten, is de bekendste kandidaat die ooit postuum op een kieslijst stond. Kandidaten die zich terugtrekken na de vaststelling van een kieslijst, kunnen er ook niet meer vanaf. Dat geldt bij de komende raadsverkiezingen voor onder anderen de nummer 2 op de lijst van Forum voor Democratie in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, en de lijsttrekker van de PVV in Hengelo, Jordi Rietman. Ramautarsing trok zich terug na geruchtmakende uitspraken over homo's en Rietman om persoonlijke redenen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.