Volledig scherm
De overleden Marius Joensen (op archiefbeeld met gitaar) staat nog altijd op de kandidatenlijst van de PvdA Terneuzen. © Camile Schelstraete

'Rooie rakker' postuum op lijst PvdA Terneuzen

verkiezingenTERNEUZEN - Marius Joensen staat, hoewel hij 15 februari is overleden, nog altijd op de kandidatenlijst van de PvdA Terneuzen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Zijn naam kan er niet meer worden afgehaald, omdat hij overleed na vaststelling van de lijst door de Kiesraad op 9 februari.

,,We hebben nog wel nagegaan of het mogelijk was de lijst te veranderen", licht de Terneuzense PvdA-lijsttrekker Cees Liefting toe, ,,maar dat bleek onmogelijk. Het gebeurt ook wel vaker dat mensen overlijden, nadat een kieslijst definitief is vastgesteld. Daar valt dan niets meer aan te veranderen."

Eerbetoon

Liefting heeft hierover nog contact gehad met familieleden. Ze hebben er volgens hem geen moeite mee dat Marius Joensen op de kandidatenlijst moet blijven staan. ,,Ze vinden het juist wel mooi. Marius was een echte rooie rakker. Ze zien het min of meer als een eerbetoon." Naar buiten toe heeft de PvdA Terneuzen alleen gemeld dat een gewaardeerd partijlid onverwacht, op 68-jarige leeftijd, is overleden. Over wat dit betekent voor zijn kandidatuur, is niets gemeld. ,,Als mensen het ons vragen, lichten we het toe", aldus Liefting, ,,maar verder doen we er niets mee. Dat vinden we niet passend." Joensen staat elfde op de PvdA-lijst.

Postuum op kieslijst

Pim Fortuyn, de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn die negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 werd doodgeschoten, is de bekendste kandidaat die ooit postuum op een kieslijst stond. Kandidaten die zich terugtrekken na de vaststelling van een kieslijst, kunnen er ook niet meer vanaf. Dat geldt bij de komende raadsverkiezingen voor onder anderen de nummer 2 op de lijst van Forum voor Democratie in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, en de lijsttrekker van de PVV in Hengelo, Jordi Rietman. Ramautarsing trok zich terug na geruchtmakende uitspraken over homo's en Rietman om persoonlijke redenen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement