Volledig scherm
Jaap Sinke. © Mechteld Jansen

Verkenner Eppie Klein moet opties voor nieuw gemeentebestuur Reimerswaal in kaart brengen

KRUININGEN - De gemeenteraad van Reimerswaal stelt Eppie Klein uit Doornspijk aan als verkenner. De SGP-politicus krijgt opdracht om alle mogelijke coalities in beeld te brengen en een quick scan uit te voeren naar de inhoudelijke verschillen en overeenkomsten tussen de zes partijen. Door gesprekken met alle fracties te voeren, moet hij de basis leggen voor een nieuw gemeentebestuur.

Dat is de uitkomst van de duidingsavond, die de dag na de verkiezingen werd gehouden.  Jaap Sinke nam als lijsttrekker van de grootste partij het voortouw met het voorstel om Klein aan te stellen als verkenner. Bijna ging dat al meteen mis.  Huib Bouwman van de ChristenUnie, grote winnaar van de verkiezingen, vond dat met het voorstel van de SGP opnieuw de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. ,,Jammer dat er nu al een naam genoemd is." 

Ook Kees Verburg van de PvdA had graag inspraak gehad bij de keuze voor een verkenner. ,,We hadden graag een totaal neutraal iemand gehad. Waarom nu iemand die gelieerd is aan de SGP?", vroeg Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal zich af.  VVD-lijsttrekker Izak Vogelaar noemde het een kwestie van vertrouwen. ,,Iedereen is ergens aan verbonden. Ik ga er vanuit dat de heer Klein alle elf mogelijke combinaties even serieus in kaart brengt."

Bescheidenheid

Ondanks de kritische noten, lieten alle fracties weten akkoord te gaan met de aanstelling van Klein. Tijdens de duidingsavond mochten alle lijsttrekkers hun licht laten schijnen over de verkiezingsuitslag. Hans de Kunder, die met het CDA  hard is afgestraft door de kiezer, benadrukt dat zijn fractie bescheidenheid past. ,,We wachten, als laatste in de rij, af wat er te gebeuren staat."

Geen van de partijen durfde verder een schot voor de boeg te geven door een concrete coalitiemogelijkheid te noemen. Jaap Sinke is blij met de steun. ,,Ik ben blij verrast dat er zo positief op dit voorstel wordt gereageerd." Hij benadrukte met Eppie Klein een ervaren bestuurder 'van buiten' te hebben gekozen. ,,Ik heb bewust een zoekstraal van minimaal 100 kilometer gehanteerd."

Poll

Ik heb nu al spijt van mijn stem

  • Eens (18%)
  • Oneens (82%)
1206 stemmen
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    NIEUWDORP - Bij Zeeland Refinery in Nieuwdorp is de extra reactor voor de hydrocracker, het kloppend hart van de olieraffinaderij, aangekomen. Het gevaarte van 600 ton is op zijn plek gehesen. Volgend jaar wordt de extra reactor aangesloten. Daarmee kan de hydrocracker energiezuiniger werken en kan hij nog beter de internationale concurrentie aan. Per jaar wordt 10.000 ton C02 (koolstofdioxide) minder uitgestoten. Aandeelhouders Total en Lukeoil hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding.