Volledig scherm
Drukte tijdens de verkiezingsavond in het gemeentehuis in Heinkenszand. © Melita Lanting

SGP/CU is nu de grootste partij in Borsele

VERKIEZINGEnHEINKENSZAND - De SGP/Christenunie heeft het hoogste aantal stemmen gekregen en is daarmee de winnaar van de verkiezingen in Borsele. ,,Dat is fantastisch'', zegt lijsttrekker Kees Weststrate. De kleine winst vertaalt zich nog niet in meer zetels. De partij blijft in de voorlopige uitslag staan op vijf.

Het CDA heeft hierdoor de koppositie moeten afstaan. ,,Dat vinden we met z'n allen heel erg jammer'', zegt Marga van der Plasse. Maar ze is tevreden met de continuering van de vijf zetels. De enige  partij met zetelwinst in Borsele is de VVD. ,,Dat is top. Een verdubbeling'', lacht Roel Boekholt. ,,Van één naar twee.'' Of dat mogelijkheden biedt voor een plek in het college is nog afwachten. ,,Maar alles behoort tot de mogelijkheden.'' 

De PvdA heeft ook twee zetels. Arno Witkam is tevreden met de uitslag. Zijn partij verloor licht, maar lijkt de tweede zetel te behouden. ,,Daar ben ik best blij mee'', zegt hij. Ook de Lokale Partij Borsele heeft hetzelfde aantal zetels behouden, net als OPA Borsele. ,,We hadden op vier gehoopt, maar het zijn drie gebleven. Daar doen we het voor'', zegt Rien van Hekken. Johan Verbrugge is blij met de stijging van het aantal stemmen, maar vindt het jammer dat dit niet wordt vertaald in een tweede zetel.

De verliezer  van deze verkiezing is D66. Deze fractie verloor de tweede zetel. ,,We hebben wel meer stemmen dan de vorige keer, maar niet genoeg'', zegt Levien de Putter. ,,Ik had gehoopt dat we het zouden halen, maar ja. Ik zit nu in mijn eentje, het is niet anders.'' De vorige keer haalde D66 de tweede zetel door een lijstverbinding, maar die mogelijkheid is er nu niet meer. 

De definitieve uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement