Volledig scherm
Lijsttrekker Vincent Mareels van Nieuw Goes. © Nieuw Goes

Nieuw Goes zegt niets met extreem-rechts te maken te hebben

GOES - De partij Nieuw Goes, die woensdag voor de eerste keer meedoet aan de verkiezingen in Goes, neemt in een verklaring op Facebook afstand van een artikel dat is verschenen op de website Kafka. De partij zegt niets met extreem-rechts te maken te hebben.

In het artikel op Kafka, dat zich een antifascistische onderzoeksgroep noemt, staat dat er bij Nieuw Goes enkele personen rondlopen die bij extreem-rechtse initiatieven betrokken zijn. Onder meer Vincent Mareels (lijsttrekker) en Steven Mareels (nummer 6) worden genoemd vanwege hun betrokkenheid bij de PVV Zeeland.  Steven Mareels zou op sociale media bovendien hebben gezegd ook positieve kanten in Pegida te zien. 

Kandidaat Jan Menger wordt genoemd, omdat hij oprichter is van AfrikanerHart. Op een foto bij het artikel poseert hij met PVV-kamerlid Martin Bosma, die een boek schreef over Zuid-Afrika. Menger zou in 2016 met de extreemrechtse groep Hollands Volksbelang een manifestatie hebben georganiseerd. 

Nieuw Goes zag zich genoodzaakt op Facebook te reageren op het artikel. De partij zegt dat de beweringen volledig onterecht zijn. De broers Mareels bevestigen in het verleden betrokken te zijn geweest bij de PVV, maar zeggen op eigen initiatief te zijn opgestapt vanwege de uitgesproken extremistische lijn binnen die partij. Steven Mareels is volgens Nieuw Goes geen aanhanger van Pegida. 'Hij is van mening dat dit een extremistische organisatie is.'

Over Menger wordt gezegd dat hij geïnteresseerd is in de geschiedenis van Zuid-Afrika. 'Hij zet zich in voor het behoud van het cultureel erfgoed van de afstammelingen van Nederlanders die zich daar hebben gevestigd: de Afrikaners', aldus Nieuw Goes. 'Dat heeft niets met racisme of extreem-rechts te maken'. Dat Menger samenwerkt met Martin Bosma van de PVV staat volgens Nieuw Goes los van zijn eigen opvattingen. ,,GroenLinks en de VVD kunnen het ook wel eens met elkaar vinden op een bepaald onderdeel, maar dat maakt nog niet dat ze hetzelfde gedachtegoed hebben.''

Nieuw Goes zegt een partij voor alle Goesenaren te zijn. Het stuk op Kafka noemt de partij laster uit extreem-linkse hoek. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    NIEUWDORP - Bij Zeeland Refinery in Nieuwdorp is de extra reactor voor de hydrocracker, het kloppend hart van de olieraffinaderij, aangekomen. Het gevaarte van 600 ton is op zijn plek gehesen. Volgend jaar wordt de extra reactor aangesloten. Daarmee kan de hydrocracker energiezuiniger werken en kan hij nog beter de internationale concurrentie aan. Per jaar wordt 10.000 ton C02 (koolstofdioxide) minder uitgestoten. Aandeelhouders Total en Lukeoil hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding.