Volledig scherm
Burgemeester Herman Klitsie © Johan Van Der Heijden

'Bezuiniging op gemeentearchief in Goes is niet haalbaar'

GOES - De nieuwe  coalitie in Goes moet er rekening mee houden dat de geplande bezuiniging van 155.000 euro per jaar op het gemeentearchief niet haalbaar is. Dat schrijft burgemeester Herman Klitsie in een brief aan alle partijen. 

In deze brief schetst de burgemeester aan de vooravond van de coalitie-onderhandelingen een beeld van hoe de gemeente er voor staat. Een besparing op het archief wordt volgens hem niet meer realistisch geacht. Van de 977.000 euro die de voorziening jaarlijks kost, is slechts een klein deel te beïnvloeden. Zo is 83 procent van de taken die worden uitgevoerd wettelijk verplicht. Verplaatsing of samenwerking leiden ook nauwelijks tot kostenreductie.

De andere geplande bezuinigingen zijn wel doorgevoerd. Daardoor staat de gemeente er volgens de waarnemend burgemeester goed voor. ,,We zijn geen rijke gemeente, maar hebben onze zaken goed op orde.'' Hij waarschuwt de onderhandelende partijen wel dat er nog weinig ruimte is voor nieuw beleid. Mogelijkheden om eenmalig geld uit te trekken voor bepaalde zaken ziet hij wel.

Omnium

In de brief geeft de burgemeester een overzicht van de kosten die de gemeente op zich af ziet komen, deels afhankelijk van de keuzes die een nieuwe coalitie maakt. Zo moeten de partijen er rekening mee houden dat in elk geval in de jaren 2020, 2021 en 2022 nog twee ton extra aan sport- en gemeenschapscentrum Omnium moet worden overgemaakt. Er wordt weliswaar gewerkt aan een plan om kosten te besparen, maar de effecten daarvan zullen niet direct merkbaar zijn.

Verder beveelt Klitsie aan om structureel geld te gaan reserveren voor het onderhoud van gebouwen als kerktorens, molens en dorpshuizen. Op die manier kan worden voorkomen dat steeds incidenteel een greep in de spaarpot moet worden gedaan of zelfs moet worden overwogen om gebouwen van de hand te doen.

De burgemeester waarschuwt de partijen dat een eventuele keuze om een vierde wethouder te benoemen per jaar een ton extra gaat kosten. Goes doet het al vele jaren met drie wethouders, maar gezien de verkiezingsuitslag is het niet geheel ondenkbaar dat er binnenkort een vierde man of vrouw bijkomt. Verder zegt de burgemeester dat de gemeente de komende jaren meer zal moeten gaan bijdragen aan de Gemeenschappelijke Regeling de Bevelanden en dat de wens van de raad voor uitbreiding van de griffie (die de raad ondersteunt) een ton gaat kosten. Op de ambtelijke organisatie wordt als het aan de burgemeester ligt niet meer beknibbeld. ,,De druk is erg hoog geworden.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    Zeeland Refinery ontvangt extra reactor waarmee de uitstoot van C02 daalt

    NIEUWDORP - Bij Zeeland Refinery in Nieuwdorp is de extra reactor voor de hydrocracker, het kloppend hart van de olieraffinaderij, aangekomen. Het gevaarte van 600 ton is op zijn plek gehesen. Volgend jaar wordt de extra reactor aangesloten. Daarmee kan de hydrocracker energiezuiniger werken en kan hij nog beter de internationale concurrentie aan. Per jaar wordt 10.000 ton C02 (koolstofdioxide) minder uitgestoten. Aandeelhouders Total en Lukeoil hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding.