Volledig scherm
Het team van Nieuw Goes zat donderdag trots in de raadszaal: Onno van de Velde (links), Nelie Bliek (staand) en Vincent Mareels. © Johan Van Der Heijden

CDA in Goes wil nog voor het weekend een informateur benoemen

GOES - Het CDA in Goes wil voor het weekend nog een informateur benoemen die onderzoek gaat doen naar mogelijke coalities. Een voorstel daartoe van CDA-lijsttrekker Derk Alssema werd gisteren door alle andere partijen geaccepteerd.

Op uitnodiging van het CDA, dat ondanks twee zetels verlies nog de grootste is, kwamen alle gekozen partijen donderdagavond bij elkaar om de uitslag te beschouwen en vooruit te kijken. De huidige coalitie van CDA, VVD en SGP/CU zou verder kunnen gaan, maar heeft met 13 van de 25 zetels nog maar een krappe meerderheid.

Poll

Ik heb nu al spijt van mijn stem

  • Eens (18%)
  • Oneens (82%)
1206 stemmen

Dat was voor winnaar GroenLinks (van 1 naar 2 zetels) en PvdA (stabiel op 2 zetels) reden om voor een bredere coalitie te pleiten. Floor van Lamoen van de SP raadde het juist af om een coalitie te vormen met daarin een partij die eigenlijk niet nodig is om een meerderheid te halen. Dat zou een vijfde wiel aan de wagen zijn. Volgens hem moet eerst bekeken worden of er een coalitie met drie partijen kan komen. Dat kan er trouwens maar één zijn, namelijk de huidige coalitie. De SP zelf maakt zich geen enkele illusie over coalitiedeelname. De partij verloor twee van haar drie zetels en stelde zich nederig op.

Hoofdlijnen

Vincent Mareels van Nieuw Goes toonde zich constructief. ,,Wij willen met iedereen samenwerken en pleiten voor een akkoord op hoofdlijnen.'' De nieuwe partij is de grote winnaar van de verkiezingen door met drie zetels te debuteren.

Het is de bedoeling dat de informateur op korte termijn een eerste gespreksronde houdt met alle partijen. Wat Alssema betreft duurt het hele proces niet langer dan noodzakelijk. ,,We willen voort maken zonder haast.'' 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement