Volledig scherm
Leo Hannewijk krijgt de festivalaward uit handen van Claudia Polverosi, officemanager van Film by the Sea. Rechts: Adriaan van Dis. © Lex de Meester

Leo Hannewijk geëerd met 'eigen' prijs Film by the Sea

VLISSINGEN - Leo Hannewijk ontving dinsdagavond zelf de prijs die Film by the Sea uitreikt aan grote acteurs en regisseurs. Hij ontving een exemplaar van het beeld van Aat Veldhoen bij zijn officiële afscheid - na twintig edities - als artistiek directeur van het festival.

Na een receptie was Hannewijk zelf de hoofdgast in het programmaonderdeel Nazomergasten. Hij werd geïnterviewd door Adriaan van Dis, aan de hand van zijn favoriete films.

De vertrekkende directeur toonde fragmenten uit Una giornata particolare, Das weisse Band, Land of mine, Homecoming, The reader, Eternal sunshine of the spotless mind, Babel, Kumiko, the treasure hunter, I, Daniel Blake en Het offer.

Oorlog

In vooral de eerste fragmenten speelde oorlog telkens een belangrijke rol. ,,Leo, wat doe je ons aan?", verzuchtte Van Dis. ,,Het is inderdaad geen leuke avond", antwoordde Hannewijk. ,,Maar in oorlogstijd komen kwaliteiten van mensen, zowel negatieve als positieve, sneller boven."

Hannewijk wees erop dat de provincie nog een schat aan te weinig belichte verhalen bevat. ,,Zeeland moet de slag- en daadkracht krijgen om de verhalen die er zijn in kunst en film tot uitdrukking te brengen." Hij noemde daarbij de Slag om de Schelde als voornaamste voorbeeld.

Na de talkshow was de verrassingsfilm van het festival. Daarvan had Hannewijk vooraf gezegd dat het een van de beste films van dit jaar is. Het bleek te gaan om 'Girl' van de Belgische regisseur Lukas Dhont. Deze beleefde dit jaar in Cannes zijn wereldpremière en zal vanaf november in de Nederlandse bioscopen draaien.

Bekijk de trailer van 'Girl':

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement