Volledig scherm
Camping Duinrand in Burgh-Haamstede © Dirk Jan Gjeltema

Sociaal plan voor campinggasten moet toestanden als Duinrand voorkomen

ZIERIKZEE - Campings waar grote veranderingen staan te gebeuren, moeten een sociaal plan opstellen voor de vaste gasten, vindt de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Daarin dienen duidelijke afspraken te staan hoe eigenaren van een stacaravan, chalet of huis worden geïnformeerd over het opzeggen van het huurcontract voor hun vaste plek.

De raad stuurt burgemeester en wethouders op pad om met Recron Nederland te gaan praten over punten als ‘goed ondernemerschap’. De Zeeuwse afdeling van de koepelorganisatie stuurde vorige maand nog een brief rond aan de leden, waarin werd opgeroepen ‘fatsoenlijk met haar gasten om te gaan’. 

Aanleiding voor die brief was de onvrede en woede die was ontstaan over de plannen met de campings Duinrand (Burgh-Haamstede), De Veerhoeve (Wolphaartsdijk) en de Witte Raaf (Arnemuiden). De raad nam donderdag unaniem een motie van het CDA en GroenLinks aan, waarin wordt aangedrongen de voorwaarden van Recron nog eens goed tegen het licht te houden. Bij ingrijpende ontwikkelingen is een ‘vroegtijdige, volledige en transparante communicatie wenselijk', vindt het gemeentebestuur. Dat verwijt klinkt bovenal aan het adres van campingeigenaar Machiel Blom van Duinrand en de Veerhoeve.

De motie werd ingediend in het kader van de Agenda Toerisme 2018-2026. Dit beleidsstuk bepaalt de kant die Schouwen-Duiveland de komende acht jaar op wil met de recreatie op het eiland. Op initiatief van de ChristenUnie komt in ieder geval meer speelruimte voor landschaps- en minicampings. Fractievoorzitter Johan Pannekoek van de ChristenUnie kwam donderdagavond met een amendement om bestaande mini-campings die gekoppeld zitten aan landschapscampings formeel samen te voegen tot één regulier kampeerterrein. 

De tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Luchtfoto van de huidige situatie bij camping Van Langeraad in Kerkwerve. © Camping Van Langeraad

Dat biedt perspectief voor bedrijven als Kijkuit en de Zonnehoeve in Zonnemaire en Van Langeraad in Kerkwerve. Een beperkte uitbreiding (15 procent) binnen de eigen grenzen was al mogelijk. Maar wanneer ze de extra eenheden ook nog eens duurzaam maken, kunnen ze de capaciteit in totaal 30 procent uitbreiden. Alleen SP, PvdA, Lijst Jet van Gent en D66 stemden tegen het amendement.

Pannekoek rekent voor dat camping Van Langeraad samengevoegd 75 eenheden omvat en volgens deze regel kan groeien tot 98 plaatsen. Slechts zeven minder dan wat hij graag wil en daarmee komt zijn plan voor boomhutten en boslodges in Kerkwerve nu toch weer binnen handbereik.

De gemeente brengt verder op voorstel van GroenLinks in kaart wát momenteel het recreatie-aanbod is op Schouwen-Duiveland. De raad wil voorkomen dat de focus te veel op luxe voorzieningen komt te liggen en er voor mensen met een smallere beurs straks weinig meer te kiezen valt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement