Volledig scherm
Mensen willen niet weg van camping Duinrand. © Wendy Wagenmakers

De strijd om Duinrand is nog niet gestreden

BURGH-HAAMSTEDE - Veel gasten van camping Duinrand verlieten het Zierikzeese gemeentehuis donderdagavond met een gevoel van verslagenheid. Es ist getan, zeiden de Duitsers. Maar is dat wel zo? Kunnen de campinggasten hun chalets gaan afbreken?

Wat heeft de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland donderdag nou precies besloten?

De gemeenteraad heeft niets besloten. Het college had raadsleden gevraagd in te stemmen met een intentieovereenkomst met Fiorinvest BV, ofwel campingeigenaar Machiel Blom. Daar kwam een amendement tussen van de SP, die liever zag dat de gemeenteraad er enkel kennis van zou nemen. Dat amendement haalde een meerderheid van de stemmen, wat betekent dat de gemeenteraad feitelijk nog even afstand houdt van de besluitvorming.

Wat houdt een intentieovereenkomst in?

Een intentieovereenkomst is, in dit geval, een principe-akkoord tussen een gemeente en een ondernemer. Voor de ondernemer is het een toezegging dat hij zijn plan verder mag gaan uitwerken.

Wat gaat er nu gebeuren?

De ondernemer gaat onderzoeken of zijn plan haalbaar en uitvoerbaar is. Hij moet een businessplan laten zien. Vervolgens gaat de gemeente het plan toetsen aan beleidsdocumenten als de Kustvisie, de nota recreatiewoningen, de Natuurbeschermingswet en milieueisen. Als dit alles is afgerond, en dan moet het nog vlot verlopen, zijn we een jaar verder.

Was dit een belangrijke eerste stap?

Voor het gevoel van campinggasten wel, omdat het proces nu van start gaat. Maar de belangrijkste stap moet nog komen. Dat is wanneer het bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dat wordt door het college voorgelegd aan de gemeenteraad, die daar een oordeel over mag vellen.

Wordt Duinrand nu zeker een vakantiepark?

Dat is allerminst zeker. Hoewel een quickscan heeft uitgewezen dat het plan binnen alle kaders past, kan het in allerlei onderzoeken nog op bezwaren stuiten. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeer of milieu, of gewoon omdat de ondernemer het toch niet blijkt te kunnen betalen. Ook kan de gemeenteraad -maar alleen op basis van ruimtelijke argumenten- niet akkoord gaan met het bestemmingsplan, waartegen Blom overigens beroep kan aantekenen. Of de gemeenteraad gaat wel akkoord, maar burgers dienen zienswijzen in. Zoals camping Duinrand haar eigen nieuwsbrief eindigde: Duidelijk is dat het een langdurig traject wordt. De uitkomst kan ook zo maar zijn dat er niets verandert.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement