Volledig scherm
© AD

Geboren in de 60's? Dan hoor je thuis in de Verloren Generatie

Dit zijn wijWij zijn geboren tussen circa 1955 en 1970. Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta. Dit is de Verloren Generatie!

Weetjes over de Verloren Generatie

De Verloren Generatie (1955-1970) komt na na de babyboomers (1945-1955). Socioloog Henk Becker noemt deze groep ook wel ‘late babyboomers’. Andere naam: generatie Nix.

1/5
Ruim een vijfde van de Nederlanders behoort tot de Verloren Generatie. Waarom werden ze eigenlijk'verloren' geacht? De vooruitzichten heetten uiterst somber door twee opeenvolgende oliecrisissen. Jeugdwerkloosheid en heroïneverslaving zag je op straat. Typische vaderlandse popsongs uit die tijd: 'Koos werkeloos' en 'Totdat de bom valt'.

Gemiddelde levensverwachting (destijds) van Verloren Generatie
Vrouw: 73,4 Man 70,7

Maria
Het Supertrio populaire meisjesnamen handhaaft zich probleemloos bij Nix: 1. Maria, 2. Johanna en 3. Anna. Bij de jongens: 1. Johannes, 2. Jan en 3. Cornelis. Namen verdwijnen over het algemeen pas na tien tot twintig jaar, maar niet dit oer-Nederlandse zestal.

550
Het grootste wapenfeit van deze generatie was de demonstratie van het Komitee Kruisraketten Nee. In 1983 kwamen circa 550.000 demonstranten op de been tegen de plaatsing van 48 Tomahawk-kruisvluchtwapens (kruisraketten) met kernkoppen in Woensdrecht. Twee jaar eerder waren er al 400.000 demonstranten geweest.

Voornaamste doodsoorzaken
Deze generatie sterft vooral aan kanker. Daarna hart- en vaatziekten en ver daarachter komen ziekten van het ademhalingsstelsel. 20
Bijna twintig procent van de vrouwen van deze generatie blijft kinderloos.

Wij zijn de Verloren Generatie, ook wel Generatie Nix gedoopt. Niet onze schuld, we hadden de pech na de hoofdact op te treden. Wij kwamen na die luidruchtige naoorlogse babyboomgeneratie die alles overhoop gooide. Wij kregen de rekening en mochten de boel opruimen. Puinruimen was zelfs nodig, zoals Hans Wiegel dat destijds zei.

Wij draaiden op voor de utopie dat je kon leven van alleen liefde en een (gesubsidieerde) wind. Voor ons de tweede oliecrisis, autoloze zondagen en een steeds strakkere broekriem van zuiniger loonbeleid. Waar wij gingen solliciteren was personeelsstop. Alle banen waren voor jaren bezet door die horde babyboomers. Hoewel wij hoger waren opgeleid was er weinig plek voor ons. Wij moesten tweeverdienen, anderhalfverdienen en parttime werken. 

Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta of die van de elegante groepen van de Philly Sound (TSOP). ‘Saturday Night Fever’ (Bee Gees), ‘Heaven Must Be Missing An Angel’ (Tavares). Tegelijk boeide ons punkmuziek die alles weer rouw maakte. Economische frustratie, sociale vervreemding, bittere verwarring, daar zong Johnny Rotten over. Rotten vanwege dat verrotte gebit van hem. In Engeland ruimde een IJzeren Lady puin.

Wij genoten van films die later iconisch bleken: The Godfather, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Annie Hall, Rocky, Star Wars, Jaws enzovoort. De laatste van Fellini hebben wij ook nog gezien. Terwijl we rondliepen met Sony Walkmans begon een van ons stilletjes met Apple. 'Alles is al eens gezegd’, hoorden wij een cabaretier met jampotglazen prediken in uitverkochte theaters. Heb je ons weer: no hope. Ja, toch wel. 'Maar er is nog nooit geluisterd’, voegde Freek eraan toe. Alleen worden we alweer omver gelopen door jongere generaties die wel met computers opgroeide. Dat je dochter je computer opschoont en je kleinzoon fluitend Skype voor je aan de praat krijgt. Het is en blijft eigenlijk nix.

Onze helden

Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Verloren Generatie.

Elvis Presley
Aanbeden adonis in zijn jonge jaren, later zwaarlijvig maar voor eeuwig ‘The King’. Veroverde harten met hartverscheurende pop- , blues- en gospelvertolkingen. Vrouwelijke fans wilden na een optreden de zaal niet verlaten. Een omroeper sprak de beroemde woorden: ‘Dames en heren, Elvis heeft het gebouw verlaten’. Dat werd een gezegde om aan te geven dat iets toch echt is afgelopen.

Volledig scherm
© ANP Kippa

Monique van der Ven
Brabantse polderbeauty. Vaderlands erfgoed door die ene rol van Olga in verfilming boek Turks Fruit. Gevraagd op haar twintigste terwijl ze nog op toneelschool in Maastricht zat. Iedereen die het zag kreeg kippenvel: Olga en Eric (Rutger Hauer) pasgetrouwd op de fiets door Amsterdam, Olga op een rode beddensprei onder een opgehangen spiegel, beiden in de stromende regen op de stoep.

Volledig scherm

Clint Eastwood
Superster. Bekend als televisiecowboy Rowdy Yates, stoere veedrijver in serie Rawhide. Promoveerde naar de ongeschoren spaghettiwesterns van Sergio Leone. Daarna Dirty Harry, cynische politie-inspecteur in San Francisco met iconische .44 Magnum Smith & Wessonrevolver. Grimmig voorkomen en altijd peinzende ogen. Geprezen als regisseur. Won Oscars voor klassiekers: Unforgiven en Million Dollar Baby. Ook nog even burgemeester van Carmel (Califonië).

Volledig scherm

Onze muziek

Onze dagelijkse bezigheden

Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).

Onze dilemma's 

Speel Clash of de Verloren Generatie: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!