Volledig scherm
Carlien Willemsen-Becu, Tonie Becu en Wim Le Grand. © Ernesta Verburg

Fietsen, kano's en steppen in de boerenschuur

Steeds meer boeren hebben naast hun landbouw- of veeteeltbedrijf een nevenactiviteit. Vaak is dat een minicamping. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo startte Carlien Willemsen-Becu uit Groede een paar jaar terug op de boerderij van haar ouders met de verhuur van kano's, fietsen en steppen .

Wie tussen Breskens en Schoondijke langs de Baarzandse Kreek rijdt ziet naast het water het hof van de familie Becu. Op het eerste gezicht een doodgewoon landbouwbedrijf. Een woning, een flink aantal loodsen en oneindig veel landbouwgrond. Toch gaat er meer schuil achter het boerenbedrijf. In die loodsen achter de woning liggen namelijk niet alleen aardappelen en uien, er staan onder meer ook kano's, mountainbikes en kickbikes. Want dochter Carlien runt daar sinds een aantal jaren een bedrijf in sportieve en avontuurlijke buitenactiviteiten.

,,Ik was al een tijdje aan het rondkijken wat ik nog eens zou kunnen doen toen ik vier jaar geleden in contact kwam met de mensen van de Stropielekker Tocht", vertelt Carlien. ,,Zij deden al hun kano's, fietsen en steppen weg. En het was alles of niks, dus toen heb ik die spullen maar allemaal overgenomen. Ik wil het geen impulsactie noemen, maar het was wel heel snel beslist."

En zo had de Groese opeens drie karren met fietsen, kano's en steppen. Voldoende materiaal om professioneel buitenactiviteiten te gaan organiseren. Daarvoor richtte ze Buitengewoon Actief op en het bedrijf vestigde zich vervolgens in de loodsen van de ouderlijke boerderij. ,,Die ruimte was hier toch al beschikbaar. Het achterste deel, wat vroeger de machineopslag was, hebben we in de loop der tijd verbouwd tot een ruimte waar we groepen van 10 tot 200 man kunnen ontvangen."

Dat die ruimte beschikbaar was heeft een reden. Tot negen jaar terug was het vader Jan Becu die samen met echtgenote Tonie het hele boerenbedrijf runde. Op de 110 hectare landbouwgrond werden (en worden) vooral aardappelen, uien, tarwe en suikerbieten verbouwd. Maar in 2010 kwam Jan plotseling te overlijden. Dat gaf een onverwachte draai aan de toekomst.

Honderd jaar

,,Het bedrijf is al meer dan honderd jaar in het bezit van de familie", aldus Tonie. ,,Wij hebben het in 1976 overgenomen van mijn schoonouders. En het is een goedlopend bedrijf. Omdat wij er na het overlijden van mijn man toekomst in zagen was dat een reden voor voortzetting. We hebben besloten er mee door te gaan en we hebben onze schouders eronder gezet."

'We' betreft in dit geval moeder Tonie met haar drie dochters. Samen vormen zij de maatschap. Maar bij 'we' hoort ook zeker buurman Haartsen. ,,Die heeft een zelfde soort bedrijf van gelijkwaardige omvang. Hij heeft ons na het overlijden van mijn man uit de brand geholpen en al het uitvoerende werk gedaan."

Omdat iemand dat werk moest doen en de buurman ook zijn eigen bedrijf te runnen had werd na een tijdje een medewerker in dienst genomen. Wim Le Grand trok de stoute schoenen aan en ging aan het werk op het hof van de Becu's. ,,Ik had al een tijdje ergens in loondienst gewerkt en wilde verder. Ik heb gewoon een sollicitatiebrief geschreven."

De brief kwam precies op tijd voor de familie Becu. Wim werd aangenomen en inmiddels bestiert hij de VOF die de familie Becu samen heeft opgericht met buurman Haartsen. ,,Maar het blijven wel twee aparte akkerbouwbedrijven", legt Tonie uit. ,,Met de VOF voor het gezamenlijke machinepark en Wim als werknemer."

Het voordeel van de samenwerking tussen de twee buren is dat ze nu van alle benodigde machines maar één exemplaar hoeven te hebben. In plaats van allebei twee keer hetzelfde, zoals in het verleden. Le Grand: ,,En ook maar één werkplaats." Bijkomend voordeel is dat er op de boerderijen dus ruimte is vrijgekomen. Ruimte die dochter Carlien goed kan gebruiken voor haar eigen onderneming. En dat doet ze dan ook. Want het bedrijf is in de loop der jaren flink gegroeid.

,,Na de kano's, fietsen en steppen is er van alles bijgekomen", aldus Carlien. ,,De kano's vormen nog wel de hoofdmoot, maar er is nu veel meer mogelijk. En in de winter lag het steeds behoorlijk stil, daarom probeer ik nu meer het jaar rond te werken. Door de jaren heen zit er een stijgende lijn in."

Om ook in de winter wat te kunnen bieden heeft de onderneemster een aantal evenementen toegevoegd aan haar pakket. Daarbij zitten activiteiten als een escape room, boogschieten, straatgolf of een quiz. ,,En dat kan hier bij ons of ergens anders op locatie. Zo ben ik pas nog naar Zoutelande geweest om een quiz te doen. Het zijn allemaal leuke evenementen voor bijvoorbeeld vriendengroepen, teambuilding of een vrijgezellenfeest. En als de klanten er wat bij willen eten, dan kunnen we een cateraar wat laten invliegen. Dan kan in onze voormalige machine-opslag gegeten worden. Of bij goed weer doen we buiten een barbecue. We hebben ook wel eens foodtrucks gehad. De bedoeling is dat het allemaal lekker laagdrempelig is. Maar als ze het chic willen kan dat ook, hoor."

Beschermde natuur

De omgeving van de boerderij leent zich in ieder geval prima voor Carliens onderneming. Gelegen pal naast de Baarzandse kreek is het aan de achterkant één al ruimte en rust. Een prima uitvalsbasis voor een kanotocht, zo lijkt het. Maar dat ligt even anders. ,,Dat mag niet van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Dat is beschermde natuur. Overigens doen ze voor de rest helemaal niet moeilijk, hoor. En voor de kano's hebben we iets verderop een mooie opstapplaats. Met prachtige route's door de natuur. Je komt op plekjes waar je anders nooit zou komen."

Die mooie plekjes weet Carlien waarschijnlijk van haar moeder. Als coördinator van het gidsenteam west-Zeeuws-Vlaanderen weet zij veel over de streek. Zelf is ze ook jarenlang gids geweest. ,,Er waren in de buurt wat oude kanoroutes, maar die werden nooit meer gebruikt. Daar mag Carlien nu weer gebruik van maken."

Zowel Tonie als Carlien gaan binnenkort verhuizen. Ze doen aan permanente woningruil. Moeder Tonie vertrekt en dochter Carlien gaat op de boerderij wonen. Zij wordt daar alweer de vijfde generatie Becu op het hof. ,,Zo hoort het ook", vindt Tonie. ,,Mijn schoonouders hebben in 1976 ook plaats gemaakt voor ons."

Maar zitten de twee bedrijven elkaar dan nooit in de weg? ,,Nee hoor", zegt Wim Le Grand. ,,Maar we stemmen het wel goed af onderling. Als we net druk aan het oogsten zijn of aan het spuiten is het niet handig als het terrein hier vol staat. Maar anders vind ik het hartstikke leuk. Als er mensen zijn die vragen hebben geef ik graag uitleg."

,,We hebben hier ook wel eens een fietstocht gehad", vertelt Tonie. ,,Toen kwamen er een stuk of duizend mensen. Ik geloof dat er wel 220 auto's stonden. Maar dan was het niet druk in de aardappelen, hoor."

Volledig scherm
© Ernesta Verburg
Volledig scherm
© Ernesta Verburg
Volledig scherm
© Ernesta Verburg
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement