Ziekenhuis Adrz in Goes
Volledig scherm
Ziekenhuis Adrz in Goes © Marcelle Davidse

Zeeuwse ziekenhuizen benaderen voormalig zorgpersoneel voor het geval dát

GOES - De Zeeuwse ziekenhuizen Adrz en ZorgSaam houden oud-medewerkers achter de hand die indien nodig kunnen bijspringen. 

Op dit moment is dat nog niet het geval, zegt woordvoerster Mirjam van Zuilen van Adrz. ,,We werven mensen die bij ons hebben gewerkt en die nog een BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-registratie hebben", zegt Van Zuilen. 

Dat werven gebeurt via Viazorg, dat als coördinatiepunt voor vraag en aanbod van extra zorgpersoneel in Zeeland fungeert. Op de website extrahandenvoordezorg.nl kunnen mensen die iets kunnen betekenen zich aanmelden en dat gebeurt volop. Viazorg regelt waar zij terecht komen. 

,,De meeste behoefte is er aan personeel op de IC en spoedeisende hulp", zegt Van Zuilen. ,,We geven mensen een korte training zodat ze meteen aan de slag kunnen als het nodig is.” Dat is nu nog niet het geval. ,,Maar we doen alles om voorbereid te zijn op een mogelijk heftiger scenario, we zijn continu aan het kijken naar de volgende stap.”

Ook ziekenhuis ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen brengt momenteel oud-medewerkers in kaart om heel gericht die oud-collega’s te kunnen benaderen die vrij snel weer inzetbaar zijn. ,,Daarnaast inventariseren we intern wie over een zorgopleiding beschikt maar de afgelopen periode voor een baan buiten het directe zorgproces heeft gekozen. Ook zijn al onze zorg-stagiaires benaderd met de vraag of zij als bijbaan ondersteunende werkzaamheden zouden willen verrichten.”