Bedrijfsleider Matthias van Café Extrablatt in Gronau brengt een fles wijn aan Pascalle Monnink (R) en Tamara Voorhuis uit Enschede.
Volledig scherm
PREMIUM
Bedrijfsleider Matthias van Café Extrablatt in Gronau brengt een fles wijn aan Pascalle Monnink (R) en Tamara Voorhuis uit Enschede. © Emiel Muijderman

Winkelen, tanken en borrelen met een mondkapje: hoe werkt dat in Duitsland?

Nu de coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, komt ook het grensverkeer weer op gang. Vooral voor bewoners in grensgebieden lonkt een dagje Duitsland. Want terwijl in - zeg - Twente de horeca nog dicht zit, zijn de cafés en restaurants een paar kilometer verderop, aan de andere kant van de grens, weer open. Mét aanpassingen. Hoe werkt dat?

Vooropgesteld: nog altijd geldt de oproep aan Nederlanders om alleen met een gegronde reden naar Duitsland af te reizen. Tanken of boodschappen doen valt daar niet onder. De politie houdt steekproefsgewijs automobilisten staande bij de grens. Wie geen serieus reisdoel kan overleggen wordt verzocht rechtsomkeert te maken. Maar wie toch Duitsland inrijdt wordt niet beboet. Er geldt namelijk geen reisverbod, maar een ontmoedigingsbeleid.