Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een persconferentie na afloop van een overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens een persconferentie na afloop van een overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus. © ANP

Voorkom coronaverwarring en bekijk hier de versoepelingen die vanaf 1 juni gelden

Volgende maand mogen we weer op het terras een biertje drinken, een museum bezoeken en kunnen middelbare scholieren weer naar school. Bekijk hier de ‘coronaversoepelingen’ die het kabinet heeft aangekondigd voor juni. 

1 juni
 - De horeca mag open om 12.00 uur. Er mogen 30 bezoekers tegelijk (exclusief personeel) in het café of restaurant zijn, iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar. Buiten op het terras geldt in principe geen maximum, maar natuurlijk wel het verplicht afstand houden. Gezinnen en huisgenoten zijn een uitzondering op die afstandsregel. Aan de voorkant moet er een ‘checkgesprek’ plaatsvinden om te zorgen dat er niemand met klachten binnenkomt.
- Ook bioscopen, theaterzalen en andere culturele instellingen mogen hun deuren openen met maximaal 30 bezoekers (exclusief personeel), met inachtneming van de 1,5 meter-regel en het checkgesprek.
- Musea en monumenten mogen ook weer bezoekers ontvangen, met hetzelfde maximale aantal, op afstand, exclusief personeel.
- Het ov gaat weer volgens de normale dienstregeling rijden. Ook hier geldt dat mensen afstand moeten houden op perrons en in trein, bus, metro en tram. Een mondkapje wordt verplicht. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, riskeren een boete van 95 euro.

2 juni
Het voortgezet (speciaal) onderwijs mag weer beginnen, ook met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Om het ov niet over te belasten, moeten leerlingen lopend of fietsend naar school. In het speciaal onderwijs moet extra voorzichtig omgesprongen worden met de risicogroepen.

8 juni
Basisschoolleerlingen gaan op dit moment nog naar school in halve klassen. Vanaf 8 juni kan het basisonderwijs weer op de normale manier hervat worden, net zoals de kinderopvang.

15 juni
- Praktijklessen en toetsing in het mbo zullen hervat worden.
- Vanaf 25 mei kunnen meerdere verpleeghuislocaties zonder besmettingen weer een bezoekregeling opzetten, vanaf 15 juni moet ‘een bepaalde vorm van’ bezoek in alle instellingen weer mogelijk zijn op een veilige manier. Dit geldt ook voor de gehandicaptenzorg. Ook de richtlijn voor bezoek aan ouderen die niet in een instelling wonen is aangepast: (als 1,5 meter afstand gehouden wordt) er kan volgende week weer visite komen. 

Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis: