Milan Vader.
Volledig scherm
PREMIUM
Milan Vader. © Paul Raats

Uitstel Zomerspelen: Milan Vader blijft nog wat langer in de ‘winterstand’

MIDDELBURG - Milan Vader had zich al lang neergelegd bij uitstel van de Olympische Spelen. De Middelburgse mountainbiker, die in Tokio zijn debuut gaat maken, zag de druk op het IOC toenemen. Dinsdag koos die organisatie voor een verplaatsing naar 2021. ,,Maar voor mij maakt het niet uit, hoor”, zegt hij. ,,Ik werk al vele jaren naar een bepaald doel toe en dat verandert bij dit uitstel niet ineens.”

Vader (23) zat de afgelopen tijd lang in Spanje. Hij reed prima voorbereidingskoersen en trainde er naar hartenlust. De nummer drie van het afgelopen EK zag ook dat het coronavirus het Zuid-Europese land in z’n greep kreeg. Daar werd al eerder strengere maatregelen ingevoerd. Voor de zekerheid kwam hij een week geleden toch maar terug naar Zeeland.

,,Op een gegeven moment moest iedereen in Spanje binnen blijven, tenzij je boodschappen ging doen of naar je werk moest”, vertelt Vader. ,,Tja, wat doe je dan als sporter? Ik zat in een grijs gebied. Fietsen is mijn werk en dus vond ik dat ik gewoon moest kunnen trainen. Maar af en toe werd er wel naar mij getoeterd en soms werd ik uitgefloten. Maar ja, dacht ik dan, jullie zijn toch zelf ook buiten? Het leek me uiteindelijk toch wel verstandig om het land te verlaten. Achteraf is dat een heel goede keus geweest. Op dit moment mogen daar namelijk ook professionele sporters niet hun huis uit. Ik hoor verhalen van anderen dat nu binnen aan het trainen zijn op een rollerbank.”

  1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
    PREMIUM
    reportage

    Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

    ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.