Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Anton Kappers

Agenten en boa’s voorzien problemen bij handhaven coronaregels

Boa's en politieagenten voorzien problemen bij het handhaven van de coronamaatregelen vanaf 1 juni, wanneer nieuwe versoepelingen ingaan. Dat zeggen de Nederlandse BOA Bond (NBB) en de Nederlandse Politiebond (NPB). De bonden roepen de overheid op met duidelijke richtlijnen te komen, zodat handhavers weten waar zij op moeten letten.

Gisteren maakte premier Mark Rutte onder meer bekend dat iedereen buiten 1,5 meter afstand moet houden, behalve als mensen bij hetzelfde huishouden horen. Iets wat nauwelijks is te controleren, stellen de bonden woensdag na berichtgeving hierover door Hart van Nederland. ,,Denk bijvoorbeeld aan studentenhuizen”, zegt Eric Lakenman, voorzitter van de NBB. ,,Vraag je dan om legitimatie? In een park valt nauwelijks te controleren wie bij wie hoort.”

,,Hoe meer duidelijkheid hoe beter”, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs, die aangeeft dat agenten het lastig vinden. ,,Er komen veel vragen binnen, want de handhaafbaarheid is nu onduidelijk”.

Quote

Sommigen zullen het lastig vinden als zij bijvoor­beeld een boete krijgen

Eric Lakenman, voorzitter NBB

Ook zijn de bonden bang voor extra agressie richting handhavers als de versoepelingen ingaan. ,,Nederlanders zijn gewend hun mening te geven. Sommigen zullen het lastig vinden als zij bijvoorbeeld een boete krijgen”, stelt Lakenman. ,,Dat kan leiden tot agressie, ook verbaal.” De politiebond benadrukt dat eerst wordt gewaarschuwd voordat iemand een boete krijgt.

De NBB vindt dat agenten en boa's op dezelfde wijze moeten gaan handhaven en dus één lijn moeten trekken. De bonden hopen dat de overheid snel met duidelijkheid komt.