Archiefbeeld: Een zorgmedewerkster op de intensive care (IC) van het HMC Westeinde ziekenhuis
Volledig scherm
Archiefbeeld: Een zorgmedewerkster op de intensive care (IC) van het HMC Westeinde ziekenhuis © ANP

Aantal coronapatiënten op intensive care met 20 gedaald naar 255

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan gisteren.

Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 Covid-patiënten op de ic zitten. De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg.”

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 911 coronapatiënten, 11 minder dan de voorgaande dag. De afgelopen 24 uur zijn er geen verplaatsingen geweest tussen de regio’s.

Dodental en opnames

De afgelopen 24 uur zijn er ook 27 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Dat zijn er zes minder dan gisteren. 13 mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, een minder dan gisteren. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. 

Langdurige zorg

Begin april werden ziekenhuizen overspoeld met coronapatiënten. Intensive cares behandelden tijdens de piek 1424 coronapatiënten, meer dan dat er normaal gesproken bedden beschikbaar zijn. De capaciteit werd in korte tijd ruim verdubbeld tot 2400 bedden.

Bij mensen met langdurige zorg ligt het aantal sterfgevallen weer bijna op normaal niveau. Tijdens de coronacrisis overleden opvallend veel mensen in deze kwetsbare groep. Lang niet bij alle overlijdens is er getest op corona.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: