Volledig scherm
De ingang van het waterschapsterrein aan de Duivelshoekseweg tussen Breskens en Nummer Een waar Ploegstra's auto in 2010 werd aangetroffen. © Theo Giele

Belgische autoriteiten helpen mee in cold case Ploegstra

IJZENDIJKE - Politie en justitie in België helpen mee bij het heropende onderzoek naar de verdwijning van de IJzendijkenaar Herman Ploegstra. De Nederlandse speurders hebben de medewerking van de Belgen nodig omdat een aantal van de mensen die ze willen spreken zich in België bevindt.

Het cold case team heeft nog niemand als verdachte aangemerkt. Maar iedereen die sinds 2010 in verband met Ploegstra is genoemd wordt opnieuw gehoord. Dat betekent dat het team ook Evert de C. wil spreken. De dorpsgenoot van Ploegstra werd onlangs veroordeeld in de Kasteelmoord. Ook de uitsmijter Mario T., ook een bekende bij justitie in België, staat op het lijstje van de speurders. 

Ploegstra verdween op 26 oktober 2010. Politie en Openbaar Ministerie gaan ervan uit dat de toen 35-jarige kraanmachinist door een misdrijf om het leven is gebracht. Tijdens een informatieavond voor inwoners van IJzendijke zei onderzoeksleider Ralph Nagelkerke dat drie scenario's mogelijk zijn. Het misdrijf kan zijn gepleegd in de familiaire sfeer, er kan sprake zijn van een crime passionel of mogelijk is er een crimineel motief.

De informatie-avond in Oostburg werd door 25 mensen bezocht. De politie legde het publiek daarbij een aantal concrete vragen voor. Zo heeft Ploegstra in de weken voor zijn verdwijning regelmatig gezegd dat hij werd bedreigd. Hij zou een kogel onder zijn ruitenwisser hebben gevonden. Zover bekend heeft niemand de kogel gezien. Ook had Ploegstra een 'geheime telefoon' die hij gebruikte voor zijn buitenechtelijke relaties. Ook die telefoon is nooit teruggevonden. De presentatie is hier terug te zien.   

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement