Havenarbeiders langer in de cel op verdenking van cocaïnesmokkel in Vlissingen. ‘Er is geen greintje bewijs tegen me’
BREDA - Acht Zeeuwen, onder wie zeven havenmedewerkers uit Vlissingen-Oost, blijven langer vastzitten op verdenking van grootschalige cocaïnesmokkel. Dat heeft de rechtbank vrijdagmiddag bepaald. De 28-jarige havenarbeider J. van D. uit Vlissingen bekende schuld, de rest zweeg of ontkende enige betrokkenheid aan de cocaïnesmokkel.
Delen per e-mail
Tijdens de pro-formazitting werd alleen besloten of het voorarrest van de verdachten verlengd zou worden. De advocaten wrongen zich juridisch in alle bochten om hun cliënten uit de cel te krijgen. De meesten zitten al sinds 1 juli vast. De rechtbank was onvermurwbaar en bepaalde in alle gevallen dat de aanklachten te ernstig zijn. De verdachten blijven dan ook allemaal tot 2 april in de cel, tot de volgende pro-formazitting. De zaak wordt pas later dit jaar inhoudelijk behandeld.
Het Openbaar Ministerie gaf daarnaast een update over het onderzoek. De verdachten zouden behoren tot drie criminele groepen, die dwarsverbanden met elkaar hadden. Van elke groep is een apart dossier. Naast de acht verdachten is een negende persoon in beeld, van wie het OM vrijdag de naam nog niet wilde prijsgeven.
Vlissinger bekent cokesmokkel
De 28-jarige J. van D. uit Vlissingen gaf bij binnenkomst een coronaproof ‘vuistje’ aan zijn advocaat en ging zitten. Zijn raadsman Harry Nieland vertelde hem op vaderlijke wijze dat hij zijn jas moest uitdoen. De man wordt onder meer verdacht van het smokkelen van 1200 kilo cocaïne.
Volgens het OM heeft Van D. inmiddels bekend dat hij coke smokkelde. Daarmee hoopt de Vlissinger dat hij snel voorkomt en zijn straf mag uitzitten, zodat hij zijn leven weer kan oppakken. Zijn advocaat pleitte dan ook als enige niet voor een schorsing van zijn voorarrest. “Mijn cliënt is autistisch. Voor hem is regelmaat erg belangrijk. Het zou anders te veel prikkels geven.”
Anders was het voor de 27-jarige J. B. uit Vlissingen. B. wilde de rechtszaak graag thuis afwachten. Hij heeft twee kleine kinderen en veel vaste lasten. Hij wil volgens zijn advocaat gewoon weer aan het werk.
‘We hebben al een stempel’
Ik word vastgehouden zonder dat er een greintje bewijs naar mij is te herleiden
M.T. (25) uit ‘s-Heer Hendrikskinderen, A.T. (25) uit Oost-Souburg en R.A. (24) uit Goes baalden van de verhalen die deze week over de zaak Portunus verschenen in de PZC. Ze stipten dat aan toen ze het woord kregen. ,,Hoewel de inhoudelijke zaak nog niet is gevoerd is er al sfeervorming. We hebben al een stempel, er zijn camerabeelden getoond. Een mediaspektakel. Dat doet wat met me‘’, zei M.T. Hij en R.A. worden verdacht van de smokkel van cocaïne en zouden lid zijn van een criminele organisatie. Beiden worden ook gelinkt aan vuurwapens die zijn gevonden.
,,Ik word vastgehouden zonder dat er een greintje bewijs naar mij is te herleiden”, reageerde A.T. Volgens T. zijn er geen drugs bij hem gevonden, ook geen drugsgeld en beschikte hij ook niet over een pgp-telefoon. T. wil naar huis: ,,Ik heb geen afscheid kunnen nemen van mijn overleden vader. Thuis staat alles op zijn kop. Mijn vrouw staat alleen voor de zorg van ons dochtertje. Ik heb de helft van haar leven niet mogen meekrijgen. Ik weet niet eens of ze me herkent.” Hij wil gaan werken in de zorg.
‘Onterecht’
Ook M.T. begrijpt niet waarom er een arrestatieteam naar zijn huis was gekomen. ,,Ik stond als vuurwapengevaarlijk te boek. Onterecht.” Hij ontkent dat hij iets met de smokkel te maken had en wil naar huis om voor zijn moeder te zorgen.
Ook havenarbeider R.A. uit Goes vroeg om schorsing van het voorarrest. ,,Ik zit al 6 maanden vast. Mijn moeder zit thuis, in het huis waar ik ben opgepakt, ze is bang en alleen. Ik wil er graag zijn voor mijn kinderen en niet telkens oppasadressen voor ze moeten regelen.” Over de aandacht in de media zei hij: ,,Knip- en plakwerk in de krant en op tv, nog voordat de zaak inhoudelijk is behandeld.”
De rechtbank vond hun thuisomstandigheden triest en verdrietig. ,,Maar ze wegen niet op tegen het maatschappelijke belang. De voorlopige hechtenis wordt niet opgeschort.”
‘Werkt die tatta voor ons?’
Werkt die tatta voor ons dan?
Havenarbeider M.H. (26) uit Kruiningen zit sinds 13 oktober vast. Hij wordt verdacht van het smokkelen van 6 en 50 kilo cocaïne. Volgens zijn advocaat Joost Grootjans heeft hij niks te maken met de cokesmokkel. ,,Daar is geen hard bewijs voor.” H’s voornaam werd een keer genoemd in een onderschept chatbericht (Encrochat). ,,Maar dat kan ook iemand anders zijn‘', zei Grootjans. H. werd een paar keer omschreven als ‘tatta’, straattaal voor Nederlander. ‘Werkt die tatta voor ons dan?’, zou in een gesprek op 29 april tussen twee verdachten zijn geschreven. ‘Die tatta krijgt 25.000 euro.’
Veel te vaag allemaal, zei de advocaat. Dat H.. op basis van deze chats lid zou zijn van een criminele organisatie is volgens de raadsman onzin. Bovendien zou H. geen pgp-telefoon hebben gehad, waarmee hij via Encrochat berichten kon versturen. De rechtbank verlengde desondanks ook hier het voorarrest.
Ontbrekende dossierstukken
Tenslotte stonden B. K. uit Wolphaartsdijk (37) en C. van der W. (46) uit Middelburg voor de rechtbank. Van der W. is de enige die niet in de haven werkt. Het OM ziet hem als de grootste verdachte in deze zaak. Hun advocaten ergerden zich aan het ontbreken van cruciale dossierstukken. ,,Ik moet mijn cliënt adviseren, maar dat kan niet zonder alle info. Ik word op achterstand gezet”, zei Alfons Bals, advocaat van B.K.
Zijn cliënt wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. ,,En niet van een (cocaïne)transport”, zei Bals. Het OM reageerde door te zeggen dat K. wel degelijk verdacht wordt van drugssmokkel en noemde hoeveelheden van 6 kilo en 1200 kilo cocaïne. Toen die laatste partij onderschept werd, zou K. volgens het OM erover hebben gepraat in een Encrochatgesprek. ,,Onze lijn was op dat moment naar de klote.”
Mr.Spanjaard?
Tegen C. van der W. lopen de meeste aanklachten. Hij wordt verdacht van cocaïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Los daarvan zou hij betrokken zijn in een smokkelzaak van 4500 kilo coke, die in april 2020 werd onderschept in de haven van Vlissingen. Advocaat Martijn van der Want vroeg of zijn cliënt na 191 dagen naar huis mocht. ,,Meneer heeft het zwaar in detentie.” Van der W. heeft zijn kinderen maar twee keer in zes maanden gezien, mede door alle coronamaatregelen. ,,Hij mist ze heel erg. En schaamt zich kapot over de situatie waarin hij is terechtgekomen.”
Volgens de officier van justitie voerde Van der W. veel dubieuze chatgesprekken op Encrochat. ,,Hij had gesprekken met jan en alleman over lijnen over de hele wereld. Het ging onder meer over Peru en Turken in Rotterdam. We beschouwen hem als een grote verdachte.”
Volgens advocaat Van der Want had zijn cliënt allang afstand genomen van Encrochat. Sinds 1 juni waren er geen berichten meer onderschept van gebruiker Mr.Spanjaard. ,,Dus u geeft toe dat u chatte onder de nickname Mr.Spanjaard?”, vroeg de officier direct. Daar wilde Van der W. nog geen antwoord op geven, tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank oordeelde dat beide verdachten voorlopig ook langer in voorarrest blijven, ook tot 2 april.
Lees alles over de zaak-Portunus in het dossier ‘Cocaïne in Zeeland’.
Overzicht van de verdachten
C. van der W. (46) uit Middelburg - verdacht van invoer cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Los van de operatie Portunus is hij ook verdachte in het onderzoek naar smokkel van 4500 kilo coke, die in april 2020 werd onderschept in de haven van Vlissingen.
B.K. (37) uit Wolphaartsdijk - werkte in de haven en wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en cokesmokkel en had volgens justitie van witwassen ‘een gewoonte gemaakt’. Zou onder meer voor de verbouwing van zijn huis 150.000 euro contant hebben betaald.
R.A. (24) uit Goes - werkte in de haven en wordt verdacht van invoer cocaïne, witwassen en deelname aan criminele organisatie. Wordt gelinkt aan grote hoeveelheden contant geld (65.200 en 20.000 euro) en een semi-automatisch vuurwapen die tijdens doorzoekingen in Goes zijn aangetroffen.
M.T. (25) uit ‘s-Heer Hendrikskinderen - werkte in de haven en wordt verdacht van invoer cocaïne, witwassen en deelname aan criminele organisatie. Wordt gelinkt aan een hoeveelheid contant geld (65.200 euro) en een semi-automatisch vuurwapen die tijdens doorzoekingen in Goes zijn aangetroffen.
A.T. (25) uit Oost-Souburg - werkte in de haven en wordt verdacht van cocaïnesmokkel en deelname aan criminele organisatie.
J. van D. (28) uit Vlissingen - werkte in de haven en wordt verdacht van invoer van cocaïne en deelname aan criminele organisatie. Zou in december 2019 betrokken zijn geweest bij invoer van 1200 kilo coke.
J. B. (27) uit Vlissingen - werkte in de haven en wordt verdacht van invoer van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Zou in december 2019 betrokken zijn geweest bij invoer van 1200 kilo coke.
M.H. (26) uit Kruiningen - werkte in de haven en wordt verdacht van invoer van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens zijn arrestatie werd 3500 euro aan contant geld gevonden en een kilo hasj.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen Zeeuwse kandidaten, geen tolvrije tunnel: Is Zeeland uit beeld bij de PVV?
MIDDELBURG - De PVV heeft geen Zeeuwse kandidaten voor de Tweede Kamer en het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel staat niet in het verkiezingsprogramma. Telt Zeeland nog wel mee? ,,De contacten met Den Haag zijn heel schaars, heel schamel." -
PREMIUM
Nieuwe getuige én nieuw dna in zaak rond dode vrouw in Oostkapelle
MIDDELBURG - In de zaak rond de dood van een 78-jarige vrouw in Oostkapelle heeft zich deze week een nieuwe getuige gemeld. En er zijn onbekende dna-sporen gevonden. Dat bleek vandaag tijdens een rechtszitting over de zaak. -
Kwart minder Zeeuwen positief getest op corona
-
PREMIUM
De A58 is op meerdere plaatsen te lawaaiig
ARNEMUIDEN - Het verkeer op de Zeeuwse rijkswegen, zoals de A58, zorgt voor te veel lawaai. Op meerdere plaatsen worden de normen overschreden of dreigt dat te gebeuren. Niettemin zeggen mensen die dicht bij de snelweg wonen zich niet aan het geluid te storen. -
PREMIUM
Zeeuwse festivals piekeren over komende editie
VLISSINGEN - Na afgelopen jaar zet het coronavirus ook het festivalseizoen 2021 op losse schroeven. Veel organisaties dubben over wat ze moeten doen: doorgaan, afblazen, uitstellen of zoeken naar alternatieve vormen.
-
PREMIUM
Actie voor Museum Scheldewerf loopt goed, maar koop nog niet rond: ‘We hebben nog 48 mille nodig’
VLISSINGEN - De crowdfundingsactie voor aankoop van de voormalige Oude Verbandkamer loopt goed. Maar om een levensvatbaar Museum Scheldewerf in Vlissingen in de benen te krijgen, is nog minstens een halve ton nodig. -
PREMIUM
Zeeuwse trein lag er vorig jaar 60 keer uit, vooral door aanrijdingen
VLISSINGEN - Het treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal heeft afgelopen jaar 60 keer te kampen gehad met ‘storingen’. Die zorgden voor in totaal 80 uur oponthoud. In een kwart van de gevallen was een aanrijding de oorzaak. -
Nóg twee wegen dicht, sluipen tussen Heinkenszand en Goes is nu vrijwel onmogelijk
HEINKENSZAND - Kruip-door-sluip-door van Heinkenszand naar Goes is er vanaf morgen niet meer bij. De laatste twee polderwegen die nog niet waren afgesloten, gaan vanaf morgen ook dicht voor gemotoriseerd verkeer. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele is blij met de maatregel. ,,De veiligheid van de fietsers staat voorop. Daar maakte ik me echt zorgen om.”