Volledig scherm
‘Ik vind het mooi om de basiskennis van koken over te dragen’, aldus Sjaak de Fouw (links). © Ernesta Verburg

Niemand is onmisbaar, maar Sjaak?

Clubhelden 2019Sjaak de Fouw (65)
Functie: kok en beheerder
Waar: Culinair Gilde Zeeland

Zijn leven lang was Sjaak de Fouw een bezig baasje. Hij was kok op zee, in instellingen en horeca, tot hij werd afgekeurd. Hij heeft nu twee nieuwe knieën en daarmee kun je niet lang achter het fornuis staan. Toch blijft de inwoner van Goes flink bezig. Hij is ook secretaris bij SchietVereniging Oranje Nassau uit ‘s-Gravenpolder, is actief in een huurdersvereniging en een cliëntenraad en rijdt in een busje richting ziekenhuis met mensen die geopereerd moeten worden. Vroeger had De Fouw in Goes een winkel in ‘ongeregelde goederen’. Daar verkocht hij ook pannen en bestek. Zo kwam hij 25 jaar geleden in contact met Culinair Gilde Zeeland.

Inloopgroep

Sjaak: ,,’Kom eens kijken’, zei de toenmalige beheerder. De cuisine is in Heinkenszand. Nu ben ik beheerder en doe veel voor de club.’’ Culinair Gilde Zeeland bestaat uit 13 kookgroepen van 12-14 mensen. Van die 13 groepen kookt er één overdag, en één groep kookt uitsluitend vegetarisch. Daarnaast is er een inloopgroep die de basiskennis krijgt overgedragen; deelnemers stromen langzaam door naar andere groepen. Leden betalen 430 euro per jaar en hebben daarvoor maandelijks een gezellige en leerzame culinaire avond én tien keer per jaar een zesgangendiner op hoog niveau. In de zomermaanden juli en augustus is het gilde niet actief.

Wat Sjaak allemaal doet? Bestuurslid Jurgen Wirtz geeft een samenvatting: ,,Hij is al zolang ik me herinner, ik ben meer dan twintig jaar lid, de man die alles regelt. Inkoop van ingrediënten, schoonmaak, leveranciers en apparatuur. Hij regelt reparaties en is zelf ook chef van een groep (Gastronomisch Zeeland). Hij wijst mensen erop als ze iets niet schoonmaken, is de contactpersoon met de pandeigenaar van de cuisine. Zet voor iedere kookgroep de ingrediënten van de maand op de werkbank klaar. En dan ben ik vast nog een berg vergeten, want hij is bijna iedere dag wel even in de cuisine te vinden.’’

Wel en wee

Volgens voorzitter Guus van Bebber is Sjaak onvervangbaar. ,,Sjaak zorgt ervoor dat er iedere dag gekookt kan worden. Daarnaast denkt hij als bestuurslid actief mee over het wel en wee van de club. Over hoe we ons nog kunnen verbeteren. Kortom, Sjaak is onmisbaar voor ons.’’

Sjaak de Fouw zelf bestrijdt dat: ,,Niemand is onmisbaar. Ik vind het mooi om de basiskennis van koken, hoe je vis fileert en vlees uitbeent bijvoorbeeld, over te dragen op andere leden. Ik geef tijdens de kookavonden aanwijzingen en let vooral op de veiligheid.’’