Volledig scherm
Annie zet de route's uit voor de wandelaars. © ruben oreel

Clubhelden: Annie van Eenennaam

VLISSINGEN - Al ongeveer dertig jaar is Annie van Eenennaam (70) uit Vlissingen lid van wandelsportvereniging De Vrolijke Tippelaars. Sinds anderhalf jaar plaatst ze de pijlen voor de te lopen routes. Op wandeldagen legt de Vlissingse de minder lange afstand te voet af. ,,Als het gezellig is, gaat het lopen als het ware vanzelf.”

De Kanovijver in Vlissingen is bij veel wandelroutes in trek, weet Annie van Eenennaam. De Vlissingse wandelt al jaren en is inmiddels ongeveer dertig jaar actief bij wandelsportvereniging De Vrolijke Tippelaars. In het verleden beoefende ze ook andere sporten, zoals handbal. Dat deed ze voornamelijk op zondag. Zaterdag stond in het teken van wandelen.

Ruim twaalf jaar geleden stopte Van Eenennaam met lange afstanden. ,,Vanwege knieklachten. Om mijn nieuwe heupen te sparen, besloot ik het rustiger aan te doen. Korte routes loop ik nog altijd. Het is heerlijk om buiten in de natuur te zijn. Bovendien blijf je lekker fit.”

Al meer dan tien jaar is de wandelfanaat actief als vrijwilliger bij de Vlissingse wandelsportvereniging. ,,De laatste jaren hielp ik, samen met anderen, degene die de pijlen van de routes uitzette. Hij is anderhalf jaar geleden gestopt.”

Van Eenennaam nam definitief het stokje over. Hierbij krijgt ze hulp. Het krijtje laat ze links liggen. ,,In het verleden gebruikten we een krijtje. Als het regende, moest alles opnieuw worden gedaan. Dan moest je zaterdagmorgen om 7.00 uur opnieuw je kilometers maken. Nu werken we met pijltjes op bomen en paaltjes.”

De deelnemers krijgen ook een plattengrond mee en een telefoonnummer van de vereniging. ,,Iedereen die meedoet, moet goed opletten. Een enkele keer wordt er voor de grap een pijl omgedraaid. De meeste mensen uit de buurt kennen de weg, maar voor deelnemers van ‘de overkant’ of buiten de provincie kan dat verwarring opleveren.”

Gelukkig voor Van Eenennaam gebeurt dat niet vaak. Geregeld worden problemen tijdig gesignaleerd. ,,Ik fiets de lange routes om alles te controleren en om de mensen te vragen of alles naar wens is.”

Het bestuurslid haalt de meeste voldoening uit zelf meelopen. De avondvierdaagse springt er voor haar het meeste uit. ,,Door de gezelligheid gaat het lopen als het ware vanzelf. Als iemand niet lekker in zijn of haar veld zit, nemen we diegene op sleeptouw. Bij ons is het motto: samen uit, samen thuis.”

Wie is jouw clubheld? Meld diegene aan via www.clubheld2017.nl. Uit vijftien regiowinnaars wordt dé clubheld van Nederland gekozen. De vereniging van de winnaar ontvangt een cheque van 10.000 euro.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement