Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland stockpzc stockwegener eiland Zeeland provincie © Zeelenberg Architectuur

Tweede Kamer verwerpt motie Brouwerseiland

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft de oproep van de PvdA om geen medewerking te verlenen aan Brouwerseiland verworpen.

De PvdA vindt dat minister Melanie Schultz (VVD, Infrastructuur en Milieu) geen verdere medewerking moet verlenen aan de ontwikkeling van het recreatieproject in het Grevelingenmeer. Maar ze kreeg daarvoor donderdagavond de handen niet voor op elkaar.

Bouwen op of aan primaire waterkeringen is ongewenst, vindt de PvdA. De Kamer steunt die oproep dus niet. Schultz schreef de Tweede Kamer eerder deze week dat ze 'zo snel mogelijk' kijkt of Brouwerseiland wettelijk gezien is toegestaan. Inhoudelijk geeft ze geen oordeel, want dat hebben provincie en gemeente al gedaan, stelt ze.

Het Rijk moet het plan enkel aan de wet toetsen, vindt de minister. Het gaat erom of Brouwerseiland een gevaar is voor de waterveiligheid of voor het onderhoud van de Brouwersdam. Ze had de Kamer dan ook ontraden om de motie te steunen. 

Het recreatieproject in het Grevelingenmeer omvat 375 recreatiewoningen op opgespoten eilandjes. Ook komt er een jachthaven en restaurant.