Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland. © Zeelenberg Architectuur

Tegenstudie: Brouwerseiland levert veel minder banen op dan initiatiefnemers beloven

SCHARENDIJKE - Het vakantieresort Brouwerseiland dat op eilandjes in de Grevelingen bij Scharendijke moet verrijzen, levert volgens tegenstanders veel minder banen op dant de initiatiefnemers beweren.

Geen 515, maar 'slechts' 110 permanente arbeidsplaatsen levert het luxueuze villaproject de regio op. Dat blijkt uit een onderzoek dat tegenstanders, verenigd in de Coalitie Bescherm de Kust, hebben laten uitvoeren door organisatie-adviesbureau Twynstra Gudde. En dan is 'een meer realistische bezettingsgraad van de huisjes nog niet verwerkt'.

Ook de bestedingen die ondernemers achter Brouwershaven ramen, zijn volgens Twynstra Gudde iets te aan de optimistische kant. De initiatiefnemers spreken van jaarlijkse bestedingen voor een bedrag van 37,7 miljoen euro. De contra-expertise van de tegenstanders komt uit op maximaal 32,9 miljoen euro.

Twynstra Gudde geeft aan dat de schattingen van  banen en opbrengsten sterk afhangen van de analyses van de verwachte bezettingsgraad van de vakantiehuizen. Ook speelt mee dat onduidelijk of de getallen die ontwikkelaars hanteren, netto of bruto zijn. 

Voor- en tegenstanders

De coalitie van tegenstanders van nieuwe kustbebouwing zoals Brouwerseiland bestaat uit de organisaties Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, Natuurmonumenten en de Zeeuwse Milieufederatie. 

Procedureel is al een belangrijke horde genomen voor de 375 luxe vakantiebungalows tellende archipel. Minister Schultz van Infrastructuur ziet geen enkel risico voor aantasting van het kustfundament. De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland stelt in juni het bestemmingsplan vast. Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt voor. Tegen het plan zijn 172 bezwaren ingediend. 

Voorstanders zeggen dat de bouw 515 vaste en 750 tijdelijke banen oplevert, met name tijdens de bouw. Dat is een economische impuls. Tegenstanders zeggen dat het resort de kust verpest voor een selecte groep die zich een vakantie in de archipel kan veroorloven. In maart vormden ze nog een lang protestlint tegen het plan, waarmee een investering van 180 miljoen is gemoeid.

Lees hier de conclusies en volledige tekst van het tegenonderzoek.