Volledig scherm
Uwe Jendrusch, eigenaar van zeil- en surfcentrum Brouwersdam, vreest het einde van de surfbaai -en dus van zijn bedrijf- als het project Brouwerseiland doorgaat. Zeker als ook de Middelplaat, waarnaar hij op deze foto wijst, ook wordt bebouwd. Foto Dirk-Jan Gjeltema

Smeekbede van een surfer: bied Kabbelaarsbank de laatste kans

BROUWERSDAM - De beste surfers ter wereld hebben leren surfen op de Kabbelaarsbank. Dat is voorbij als Brouwerseiland doorgaat, vreest Uwe Jendrusch.

Toen Uwe Jendrusch in de jaren tachtig met zijn ouwe Ford vol surfspullen vanuit Duitsland naar de Brouwersdam kwam, was het er nog een blubberige bende. Nu is het een paradijs voor wie over het water wil zweven.

Dat is deels aan Jendrusch te danken. Die zag in de Kabbelaarsbank, waar je op veel plekken in het water kunt staan en waar je bij alle windrichtingen wel ergens veilig aan de kant komt, de ideale locatie om te leren surfen. Hij trouwde het meisje van de camping in Den Osse, zegde zijn baan als elektriciën op en startte de eerste professionele surfschool aan de Brouwersdam.

De surfschool, die inmiddels wereldkampioenen heeft afgeleverd, is gaandeweg uitgebreid met een zeilschool, horeca, vakantiehuisjes, beachlodges en een surfshop. Maar nog steeds komen elk jaar honderden schoolkinderen uit de wijde omtrek om bij Jendrusch te leren surfen. "Die zullen ook wel blijven komen", denkt hij. "Maar voor gevorderde sufers is Brouwerseiland funest. Die verliezen midden op de baai, waar hoge bebouwing komt, plotseling twintig procent windsnelheid. De turbulentie neemt met dertig procent toe. En dan hebben we het nog niet eens over die driehonderd motorboten die aan- en afmeren op Brouwerseiland, de onveiligheid die dat voor de surfers met zich meebrengt."

Jendrusch weet zeker: als het project doorgaat, kan hij de surfers gedag zeggen. En dus ook de internationale surfwedstrijden. "Dan is het gewoon einde surfcentrum, want van alleen surflessen kunnen wij en onze honderd personeelsleden niet leven."

Morgen het hele interview in de PZC.