Volledig scherm
Honderden mensen vormen een protestlint tegen de aanleg van Brouwersleiland. © Marcel Modde

Ruim 600 mensen vormen protestlint tegen Brouwerseiland

videoSCHARENDIJKE - Met een lang lint aan mensen is zaterdag geprotesteerd tegen de bouw van vakantiepark Brouwerseiland en andere plannen die de kustlijn aantasten. Aan de hand van uitgedeelde 'badges' aan de deelnemers schat de organiserende werkgroep Bescherm de Kust dat ruim zeshonderd mensen zich tegen de middag rond de baai aan de Brouwersdam hadden verzameld.

Ook vertegenwoordigers van SP, PvdA en GroenLinks waren duidelijk zichtbaar aanwezig om hun geluid tegen de plannen te laten horen. Onder hen de Tweede Kamerleden Albert de Vries (PvdA) en Eric Smaling (SP). 

PvdA

De Vries ziet nog een kleine kans om vanuit Den Haag voor de realisatie van Brouwerseiland te gaan liggen. Een motie van de PvdA met die strekking werd vorige week door een meerderheid in de Tweede Kamer verworpen. Maar het Rijk heeft de benodigde grond in erfpacht en dat instrument zou ook nog in de strijd geworpen kunnen worden, aldus De Vries.

Werkgroeplid en mede-organisator Sylvia Tuinder hoopt dat de massaliteit van het protest aanslaat op het moreel van de (lokale) politiek. ,,Dit is toch een duidelijke oproep: doe het niet." De petitie Stop Brouwerseiland is inmiddels door ruim zestienduizend tegenstanders ondertekend.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland neemt in april een besluit over het bestemmingsplan, dat de bouw al dan niet mogelijk moet maken. Vooralsnog is een minderheid van PvdA, SP, Alert en D66 tegen de komst van de eilanden met recreatiewoningen in de baai boven Scharendijke. 

Vraagtekens

PvdA-fractievoorzitter Petri d'Anjou hoopt dat er nog wat beweging zit bij de rentmeesterpartijen in de raad. ,,SGP, ChristenUnie en een beetje ook het CDA hebben van meet af aan ook wel wat vraagtekens gezet bij de omvang en noodzaak van dit project. Ik hoop dat er aan die kant nog wat rek zit en dan zou er in april zomaar een meerderheid tegen het plan kunnen ontstaan. Als je ziet wat dit allemaal teweeg brengt, kun je dat toch niet zomaar negeren. En als die eilanden eenmaal in de Grevelingen liggen, krijg je dat nooit meer weg. Dan is de natuur hier permanent aangetast."

Volledig scherm
© Marcel Modde
Volledig scherm
© Marcel Modde
 1. Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht
  PREMIUM

  Oude privileges van Zierikzee ontcijferd; Meer dan 850 documenten geven indruk van glorie en macht

  ZIERIKZEE - Het historisch waardevolle archief van Zierikzee heeft weer een geheim prijsgegeven. Alle privileges die de stad in de periode 1275 tot 1807 kreeg van keizers, hertogen en graven zijn in een leesbaar handschrift overgeschreven. Het gaat om meer dan 850 stukken, veelal op perkament en voorzien van de meest prachtige zegels. ,,Kunststukjes op zich”, zegt gemeentearchivaris Ineke van den Broek.
 2. Voorkom brand door zonnepanelen: haal een erkend installateur in huis
  PREMIUM

  Voorkom brand door zonnepane­len: haal een erkend installa­teur in huis

  ZIERIKZEE - Na een aantal branden op met zonnepanelen gevulde bedrijfsdaken in 2018 schroeft een toenemend aantal verzekeraars de premies omhoog. Installatie van zonnepanelen dreigt voor bedrijven zo onrendabel te worden. De Saman Groep uit Zierikzee adviseert bedrijven een erkend installateur in de arm te nemen. ,,Sommige installateurs hebben onvoldoende kennis in huis”, zegt algemeen directeur Daniël Lodders van de Saman Groep.