Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland. © Zeelenberg Architectuur

Ontwerper van Brouwerseiland: Ik ben een kustbewaker

BROUWERSDAM - Dertien droomeilandjes in de Grevelingen. Twintig jaar nadat het eerste idee werd gelanceerd, lijkt Brouwerseiland eindelijk werkelijkheid te worden. Het kantoor van Matthijs Zeelenberg is niet zomaar een kantoor. Het lijkt een strandvilla, zowel vanbuiten als vanbinnen. Geen zwart leer, geen installaties, geen beton - maar hout, veel hout. Tekstborden, boomschorspotloden en meer leren fauteuils dan bureaus, van waaruit je uitkijkt op het haventje van Ouddorp. Zo anders wil de architect annex projectontwikkelaar zijn nieuwste vakantieresort ook laten zijn.


Geen Center Parcs zoals vakantiedorp Port Zélande dat hij een kwart eeuw geleden schetste, maar the next step in leisure zoals staat geschreven in het drie kilo tellende inspiratieboek. Ibiza aan de Grevelingen. Dertien eilandjes met houten huizen midden in de natuur, volledig uit elkaars zicht. Karresporen leiden naar verder leven, de streekmarkt en de visafslag. Of de jachthaven, iets verderop.

Helderblauw water

Iets wat Zeeland nog niet heeft, dat zeker. Maar wat het wel gaat krijgen, garandeert Zeelenberg. Hij praat met potentiële exploitanten voor de streekmarkt, sloot een overeenkomst met Grevelinger vissers en zegt voor alle driehonderd woningen optiecontracten te hebben getekend. Zelfs het helderblauwe water in het flitsende promotiefilmpje is echt. "Samen met landschapsarchitecten van de Universiteit van Wageningen gaan wij ervoor zorgen dat de onderwaterkwaliteit bij de Middelplaat binnen twee jaar weer is zoals die hoort te zijn."

Toch duurde het bijna twintig jaar voor iedereen aan het concept gewend was. Er moesten denktanks worden gevormd, en klankbordgroepen en adviescommissies. Er moesten rapporten worden opgesteld, allerhande plannen, de ene visie na de andere. Mil-joe-nen zegt Zeelenberg er al aan kwijt te zijn. En toen begonnen ook nog de surfers tegen te sputteren.

Negatief opgeblazen

"We bouwen over de hele wereld, tot in China toe, maar zo traag als hier heb ik het niet eerder meegemaakt. Vroeger waren we bang voor de Deutsche Gründlichkeit. Toen we daar 25 jaar geleden voor het eerst gingen bouwen, dachten we: er staat ons heel wat te wachten. Dat viel reuze mee. Maar in Nederland worden zaken negatief opgeblazen."

Zeelenberg snapt de weerstand niet. "Ze doen alsof ik de kust vol bouw, maar dit is een oude werkhaven! Ik ben een kustbewaker. Ik ben tegen bebouwing van strand en duin, ik ben tegen meer van hetzelfde. Hoe vaak moet ik het zeggen? Ze zouden hier trots moeten zijn op zo'n project. Overal in de wereld krijg ik te horen dat we unieke dingen maken. En hier krijg ik het niet over de bühne."

Zaterdag het hele interview in de PZC.