Volledig scherm
Hans Beljaars, directeur van communicatiebureau 0111 in Zierikzee. © Ton van den Nouweland

Ondernemer Zierikzee pleit voor aanleg Brouwerseiland

SCHARENDIJKE - Brouwerseiland, het luxe resort van 375 bungalows in de Grevelingen, wordt in de regio kritisch en afwijzend benaderd, maar er is ook een ander kant. Volgens Hans Beljaars, ondernemer in Zierikzee, is het project goed voor de natuur, voor de werkgelegenheid en zorgt het voor nieuwe dynamiek.

“De problemen van Zeeland kennen we allemaal”, zegt de directeur van communicatiebureau 0111 in Zierikzee. “Vergrijzing, de jeugd trekt weg en mensen zijn moeilijk te motiveren om hier te komen wonen en werken. Brouwerseiland is wat dat betreft een gunstige ontwikkeling.” Beljaars kan zo meer dan tien regionale bedrijven noemen die aan Brouwerseiland een boterham verdienen. 

Bouwbedrijf Fraanje in Zierikzee bijvoorbeeld, maar ook Topcasco houtbouw in Bruinisse, Esselink bouwmaterialen, Delta Makelaardij en de gebroeders Fennet in Scharendijke. “Deze supermarkteigenaren zetten een bezorgdienst voor Brouwerseiland op. Schoonmaakbedrijven, de visserij en zelfs de surfschool krijgt er werk van. En ja, mijn medewerkers en ik zijn ook betrokken bij Brouwerseiland”, aldus Beljaars. 

Quote

Dit is de noodzake­lij­ke kwaliteits­im­puls waar Schou­wen-Duiveland al jaren om vraagt.

Ondernemer Hans Beljaars

Dat het project de natuur aantast, wil er bij de ondernemer niet in. “Het blijft binnen de grenzen van de voormalige werkhaven. De harde toegang tot het water verandert in zachte strandjes en duinen. Van het totale gebied wordt maar twintig procent bebouwd en er komt een heel nieuw duinlandschap.” 

Het is tijd voor een volgende stap in recreatie, vindt Beljaars. “Dit is de noodzakelijke kwaliteitsimpuls waar Schouwen-Duiveland al jaren om vraagt. Wij hebben een diversiteit aan klanten. Daarom vind ik dat ik me als ondernemer terughoudend moet opstellen. Maar nu ga ik toch even aan dat principe voorbij."

Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland. © Zeelenberg Architectuur