Volledig scherm
Minister Melanie Schultz © ANP

Minister Schultz neemt snel een besluit over Brouwerseiland

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz (VVD, Infrastructuur en Milieu) besluit zo snel mogelijk of ze recreatieproject Brouwerseiland in het Grevelingenmeer toestaat. Daarbij weegt ze regionale belangen af in relatie tot de waterveiligheid.

Schultz schrijft dat in beantwoording van Kamervragen van de PvdA en GroenLinks. Dinsdag tekent de minister in Den Haag het Kustpact. Daarin is door 64 organisaties en overheden afgesproken onder welke voorwaarden recreatiewoningen aan de kust mogen worden gebouwd. 

Er staat geen lijst met verboden plekken in. Uitgangspunt is bescherming van de kust en niet het op slot zetten ervan, benadrukt Schultz in de beantwoording van de Kamervragen. Ook zijn afspraken gemaakt over hoe om te gaan met bestaande plannen.

De minister laat zich er niet over uit of Brouwerseiland grootschalig is en bijdraagt aan het volbouwen van de kust. Iets dat de PvdA vindt. Dat oordeel is aan andere overheden (lees: gemeente en provincie) en maatschappelijke organisaties, vindt Schultz. 

 Wel besluit ze binnenkort of ze een ontheffing verleent voor Brouwerseiland. Want bouwen op of aan primaire waterkeringen - zoals de Brouwersdam - is in principe niet toegestaan. Ze bekijkt of de wet het plan toestaat in relatie tot regionale belangen.

De minister vindt niet dat projecten als Brouwerseiland en Zeeuwse Lagune in het Veerse Meer per definitie in het Kustpact uitgesloten moeten worden. Ze benadrukt dat 'het Kustpact streeft naar een goede balans tussen bescherming en ontwikkeling'. 

Volgens haar 'staan provincies en gemeenten aan de lat om te bepalen waar wel en niet aan de kust mag worden gebouwd'. Het Rijk komt pas kijken als ze een vergunning moet afgeven, aldus Schultz.