Volledig scherm
Een artist impression van het plan voor Brouwerseiland © Zeelenberg Architectuur

D66 is eruit: nee tegen Brouwerseiland

ZIERIKZEE - Vlak voor de eindstreep heeft eindelijk ook D66 een standpunt bepaald inzake Brouwerseiland: de partij is tegen aanleg van een vakantieresort in de Grevelingen.

Daarmee komt het aantal tegenstanders in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland op zes. Behalve D66 zeggen ook Alert, SP en de PvdA nee, als hen in april worden gevraagd akkoord te gaan met wijziging van het bestemmingsplan.

Blijven er echter nog altijd zeventien over die wél ja zeggen, waarmee projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg op een meerderheid kan rekenen voor zijn plannen voor dertien vakantie-eilandjes in de voormalige werkhaven.

D66, in de persoon van raadslid Chiel Weezepoel, weet dat de partij het verschil niet meer maakt. ,,Maar ik ben blij dat ik niet eerder ja of nee heb gezegd. Ik vind dat je als politicus eerst onderzoek moet doen voordat je een standpunt bepaalt. Er kwam een petitie, er kwamen bezwaren, natuurorganisaties gaven uitleg. Dat wilde ik eerst allemaal afwachten."

Inmiddels weet Weezepoel het zeker. ,,Onze partij is tegen. We denken dat de werkgelegenheid van en inkomsten uit Brouwerseiland worden overschat. We zien dat Port Zélande ook geen werk oplevert voor bedrijven uit de regio. Bovendien staat Punt West, een vergelijkbaar project op Goeree, grotendeels leeg. Dat verwacht ik bij Brouwerseiland dan ook. De turbulentie voor surfers, die staat vast. En het belangrijkste: de bevolking wil gewoon niet. Dus wij ook niet."